Thierry Neuville (Hyundai i20) heeft de rally van Italië op zijn naam geschreven, de zesde WRC-manche van het seizoen. De 27-jarige rallyrijder uit Sankt Vith stond zijn leidersplaats zondag in de vier laatste chronoproeven niet meer af.

Neuville kwam vrijdag, op de tweede wedstrijddag, aan de leiding en behield de koppositie gedurende het hele weekend op het gravel in Sardinië. In de eindafrekening tellen hij en zijn corijder Nicolas Gilsoul na negentien chronoproeven 24.8 seconden voorsprong op de Fin Jari-Matti Latvala (VW Polo-R).

De Franse regerend wereldkampioen en WK-leider Sébastien Ogier (VW Polo-R) vervolledigt het podium op 1:37.8 van Neuville. Voor Neuville is het de tweede WK-rally die hij kan winnen. In 2014 triomfeerde de Belg, in zijn eerste seizoen bij Hyundai, in de rally van Duitsland. Ook toen zat Gilsoul aan zijn zijde.

In 2013 werd Thierry Neuville in een Ford Fiesta achter Ogier viceweldkampioen (met Gilsoul) dankzij een rist podiumplaatsen, maar geen zege. Over drie weken gaat het WK verder met de Rally van Polen.

Neuville draagt zege op aan overleden mentor

De 27-jarige Neuville droeg na afloop via Twitter zijn zege op aan de Fransman Philippe Bugalski, zijn voormalige mentor bij Citroën die in 2012 het leven liet toen hij uit een boom viel. "Philippe, vandaag zou het jouw verjaardag zijn geweest. Deze overwinning is voor jou", tweette Neuville, die eraan toevoegde dat hij "een fantastisch weekend" achter de rug heeft. "Ik ben echt gelukkig. Een oprechte bedankt aan het team en Nicolas Gilsoul (zijn corijder)! Ik heb echt genoten van het weekend!"