Meer dan 1.500 politieagenten staan paraat voor match Turkije-Kroatië
Foto: AP

In Parijs zijn zondag meer dan 1.500 politieagenten opgeroepen in verband met de voetbalmatch Turkije-Kroatië in het kader van het Europees Kampioenschap. Dat heeft de politie daags na de rellen met supporters in Marseille bekendgemaakt. De partij geldt als een risicomatch. Voor de wedstrijd, die om 15 uur begon, viel een groep Franse hooligans Turkse fans aan in de buurt van het Parc des Princes.

“De instructies tot waakzaamheid zijn opgevoerd, met meer dan 1.500 ingezette politiemensen”, zei woordvoerster Johanna Primevert van de politieprefectuur.

Woordvoerder Pierre-Henry Brandet van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zei in de marge van het voetbaltreffen tussen Engeland en Rusland, zaterdag in Marseille, dat vele betrokkenen niet gesignaleerd waren door de buitenlandse politiediensten.'Zij die tot gewelddaden zijn overgegaan waren duidelijk niet gekend bij de veiligheidsdiensten van hun land. Frankrijk heeft hen dus niet kunnen verbieden het grondgebied te betreden', zei de woordvoerder. 'In een context van veel alcohol gisteren, zijn zij overgegaan tot wat sommige sociologen ‘gelegenheidshooliganisme’ noemen', aldus Brandet.

Voor de wedstrijd kwam het ondanks de politiemacht toch tot incidenten. Parijse hooligans vielen volgens de Franse sportkrant L'Equipe en radiozender Europe 1 op enkele honderden meters van het Parc des Princes, waar de partij om 15 uur begon, Turkse supporters aan. De politie trad snel op tegen de herrieschoppers die zich naar de fanzone op het Marsveld in hartje Parijs begaven. Volgens de krant Le Parisien hebben 'extreemrechtse hooligans' geprobeerd keet te schoppen door Kroatische supporters aan te vallen.

Duitse Hooligans opgepakt

Bij opgevoerde controles naar aanleiding van de eerste match van de Duitsers heeft de Duitse politie nabij Trier achttien hooligans tegengehouden en hen het doorreizen naar Frankrijk belet. Volgens een woordvoerder betreft het bekende geweldenaars uit Dresden die in busjes reisden. Ze hadden ook bivakmutsen en mondmaskers bij.

Men gaat ervan uit dat de achttien van plan waren amok te maken naar aanleiding van de match in Rijsel tussen Duitsland en Oekraïne zondagavond.

De Duitse politie houdt nog tot zondagavond een extra oogje in het zeil aan de grenzen met België en Luxemburg. Bedoeling is het uitfilteren van naar Frankrijk reizende voetbalfans en andere personen die tot geweld bereid zijn en het EK willen verstoren. Vaste grenscontroles zijn niet gepland.