Bij een schietpartij in een nachtclub in Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, zijn vorige nacht 50 doden gevallen. Er vielen ook 53 gewonden. De schutter, die geïdentificeerd is als de 29-jarige Omar Mateen, is in een vuurgevecht met de politie gedood. 

Het drama begon rond 2 uur 's nachts plaatselijke tijd met een schietpartij tussen de dader en een agent die werkte bij The Pulse Club, een discotheek die vooral populair is bij de holebigemeenschap. De dader vluchtte op een gegeven moment de discotheek in, waar op dat moment meer dan honderd mensen waren. Hij gijzelde de aanwezigen met een aanvalswapen, een handgeweer en ‘een soort van toestel’ bij waarvan aanvankelijk gedacht werd dat het een bom of bomgordel was. Er werd geschoten. Op de Facebookpagina van de club werd een bericht gepost: ‘Iedereen naar buiten en blijf lopen.’De opgetrommelde politie brak met explosieven en een gepantserd voertuig door een muur van de club. Daarop volgde een vuurgevecht, waarbij de dader gedood werd. Door de actie zijn minstens 30 mensenlevens gered, zei een politiewoordvoerder. 'Overal bloed'Een man die in de club was, beschrijft de chaos buiten. ‘Er lagen overal lichamen. Op de parking werden ze gelabeld, om te weten wie ze eerste moesten helpen. Broeken uit, shirts afgeknipt, ze moesten de kogels vinden. Er was overal bloed.’‘We hoorden schoten, minder dan een minuut, maar het leek langer’, zegt Ricardo Negron, die in de club was. ‘Er was een korte pauze en we liepen weg. Iedereen was op de grond gaan liggen.’Zwaarste tol sinds 9/11Uiteindelijk bleken er 50 mensen omgekomen te zijn. Er vielen ook 53 gewonden. Dat is de zwaarste dodentol bij een aanval op Amerikaanse bodem sinds de aanslagen van 9/11.
De politie beschouwt het incident als ‘binnenlands terrorisme’. Onderzoek moet uitwijzen of de dader een ‘lone wolf’ was. De noodtoestand is afgekondigd door de gouverneur van Florida. Volgens de politie leek de dader in ieder geval goed voorbereid. Er zijn verschillende ‘verdachte toestellen’ gevonden in en rond de nachtclub, waaronder één op de dader zelf en één in zijn auto. Die zijn ondertussen onschadelijk gemaakt, maar het zou naar verluidt niet om explosieven gegaan zijn. Na enkele uren raakte de naam van de dader bekend. Het zou gaan om ene Omar S. Mateen. Een 29-jarige man uit Port St. Lucie in de staat Florida. Volksvertegenwoordiger Alan Grayson bevestigde die naam en zei dat het gaat om een Amerikaans staatsburger met Afghaanse ouders. Of Mateen banden heeft met terreurgroep IS, is niet duidelijk. Volgens de FBI had hij mogelijk sympathie voor de terreurbeweging, maar er wordt niets uitgesloten: het kan om een haatmisdrijf, een terroristische daad of een ander soort gewelddaad gaan. En Twitteraccount die gelieerd is aan IS heeft foto's gepost van een man waarvan beweerd wordt dat het Omar Mateen is, maar of dat klopt is nog niet duidelijk.In een reactie bij NBC News heeft de vader van de Mateen gezegd dat de actie niets met zijn geloof te maken heeft. Hij dacht wel dat het misschien te maken had met zijn afkeer voor holebi's. Hij haalde daarbij een incident aan waarbij zijn zoon zich laatdunkend uitgelaten had over twee mannen die elkaar in het openbaar kusten.
GrimmieDe schietpartij volgt op de dood van de 22-jarige zangeres Christina Grimmie . Zij werd vrijdagavond in Orlando doodgeschoten door de 26-jarige Kevin James Loibl. De politie ziet geen link tussen beide schietpartijen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in