Duitse parlementsleden bedreigd na rel met Turkije
Foto: REUTERS

Elf Duitse parlementsleden van Turkse afkomst krijgen politiebescherming nadat ze de erkenning van de Armeense genocide hebben gesteund.

Nadat ze voor de resolutie hadden gestemd ter erkenning van de Armeense genocide in 1915, kregen ze doodsbedreigingen.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de parlementsleden aangeraden om niet naar Turkije te reizen. Hun veiligheid kan dan niet gegarandeerd worden, klinkt het.

Het gaat om elf Duitse Kamerleden van Turkse afkomst, die lid zijn van verschillende partijen die begin deze maand in de Bundestag de resolutie over de erkenning van de Armeense genocide mee goedkeurden.

Bloedtesten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde dat deze Duitse parlementsleden van Turkse origine bloedtesten moesten ondergaan, omdat ze volgens hem ’geen echte Turken’ zouden zijn. De burgemeester van Ankara zei op Twitter dat de parlementsleden de Turken ‘verraden’ hadden.

De Armeniërs zeggen dat meer dan 1,5 miljoen van hen omkwamen in verschrikkelijke omstandigheden in 1915, tijdens de val van het Ottomaanse Rijk. Turkije minimaliseert het aantal slachtoffers en verwerpt de term genocide.

Twintig landen, waaronder België, Frankrijk, Italië en Rusland, hebben de gebeurtenissen al als een genocide erkend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in