Een Nederlandse vrouw wordt in Qatar vastgehouden op verdenking van buitenechtelijke seks nadat ze aan de politie had verteld dat ze verkracht was.

De 22-jarige vrouw zit sinds maart in een cel in Doha, de hoofdstad van de oliestaat Qatar. Toen ze aangifte deed van een verkrachting is ze opgepakt op verdenking van buitenechtelijke seks, zegt de Nederlandse advocaat Brian Lokollo. Sindsdien zit ze vast op de vrouwenafdeling van een gevangenis.

De Utrechtse was met een vriendin op vakantie in Qatar en zou zijn verkracht na een avondje uit. Ze zegt dat iemand in een dancing iets in haar drankje had gedaan, want later kwam ze bij bewustzijn in een vreemd appartement, zegt de advocaat. Toen ze wakker werd, waren haar kleren kapot, zegt ze.

‘Nachtmerrie’

‘Het is net een nachtmerrie’, zegt de moeder van Laura aan de NOS. ‘Ze is ten einde raad.’ Volgens haar riskeert Laura een gevangenisstraf van een tot drie jaar. ‘Dat is te verschrikkelijk voor woorden. Als ik daar bij stilsta, ga ik huilen en dan houd ik niet meer op.’

De Nederlandse ambassade in Doha is op de hoogte van de arrestatie en houdt wekelijks telefonisch contact met de vrouw, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vermoedelijke verkrachter zit ook in de cel. Hij zegt dat ze met wederzijdse toestemming seks hebben gehad nadat ze zich voor geld had aangeboden. Laura ontkent dat. Ook haar moeder van Laura is ervan overtuigd dat haar dochter seksueel is misbruikt.

Maandag zou de zaak voor de rechtbank komen.

Noorse vrouw

In 2013 maakte een Noorse vrouw iets gelijkaardigs mee in de Verenigde Arabische Emiraten nadat ze aan de politie had verteld dat ze verkracht was. Zij werd veroordeeld tot 16 maanden cel voor meineed, buitenechtelijke seks en het drinken van alcohol. Later kreeg ze gratie en mocht ze naar Noorwegen terugkeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in