Hooligans van Engeland, Rusland en Frankrijk zijn voor, tijdens en na de wedstrijd Engeland-Rusland op de vuist gegaan. Na de late gelijkmaker van de Russen brak de hel los in het stadion. En het waren deze keer de Russische hooligans, niet de Engelsen, die ondanks het goede nieuws op het veld alsnog voor een drama zorgden ernaast. Ook in Nice waren er overigens rellen, tussen Noord-Ierse en Poolse supporters. Bij beide vechtpartijen vielen in totaal 42 gewonden. De UEFA opent een onderzoek naar beide incidenten, meldt Reuters.

Vooraf waren er in Marseille al heel wat gevechten, maar de sfeer tijdens de wedstrijd was optimaal. Engeland leek op weg naar een (verdiende) zege na de goal van Eric Dier een kwartier voor affluiten. Maar het venijn zat in het slot. Een minuut voor affluiten scoorde Rusland de gelijkmaker en nog voor de scheidsrechter had afgefloten, vielen Russische heethoofden massaal de Engelse supporters aan. Mensen naast het Russische vak vluchtten massaal naar buiten. In totaal vielen er in Marseille 35 gewonden, van wie er vier erg aan toe zijn. Het merendeel van de gewonden heeft evenwel reeds het ziekenhuis kunnen verlaten.

“Nooit gezien”, vertelt onze man ter plaatse Maarten Delvaux. “Het waren de Russen die plots massaal chargeerden op de Engelsen. Gelukkig dat hier geen dranghekken rond het stadion stonden ander was er een nieuw Heizeldrama ontstaan. Om naar een ander vak te gaan, klommen toch enkelen over hoge hekken maar sommigen vielen meters naar beneden.”

Er werden ook projectielen over en weer gegooid tussen beide kampen. 

Eerder op de dag waren er in Marseille al talrijke vechtpartijen tussen aanhangers van de Engelse en Russische ploeg. Daarbij vielen verschillende gewonden. Bij de 31 mensen die naar het ziekenhuis werden afgevoerd, was een heel erg zwaargewonde. De Engelsman vecht naar verluidt voor zijn leven.

De Engelse doelman Joe Hart gaf zijn familie/vrienden alvast de raad om in het stadion te blijven: "Be safe, stay here"...

De Britse ambassadeur Julian King tweette dat verschillende Britten vannacht in het ziekenhuis zijn opgenomen.

 

Ook rellen in Nice

In Nice kwam het zaterdagavond dan weer tot geweld tussen Noord-Ierse en Poolse supporters. Na de wedstrijd tussen Rusland en Engeland verzamelden Noord-Ierse en Poolse fans zaterdagavond in het centrum van Nice, waar hun teams het zondag om 18.00 uur tegen elkaar zullen opnemen. Daar werden ze uitgedaagd door een twintigtal inwoners van Nice die het Franse volkslied zongen, aldus Nice Matin.

Een fles die in de menigte gegooid werd gaf rond 23.00 uur aanleiding tot een vechtpartij. Er werd met tientallen flessen gegooid, waardoor ook een raam beschadigd raakte. De gevechten, waarbij zeven gewonden vielen, werden na de interventie van de ordetroepen snel beëindigd. Er worden politieoperaties uitgevoerd om de onruststokers in Nice te vatten.

Volgens Reuters start de UEFA een onderzoek naar het gedrag van de fans van de betrokken federaties én de organisatie van het EK.