KU Leuven verzacht stakingsleed met gratis ontbijt
De KU Leuven biedt het ontbijt ook aan als de staking niet zou doorgaan. Foto: BELGA

Heel volgende week lang trakteert de KU Leuven al haar studenten - op al haar campussen - op gratis ontbijt. De reden? De treinstaking. Maar vooral de spontane solidariteit die daardoor opgang maakte onder de studenten. ‘Dit is een ongewone situatie. Dus moet je ongewone maatregelen nemen’, zegt rector Rik Torfs.

Begin deze week startte de KU Leuven een solidariteitsactie als reactie op de aangekondigde treinstaking van volgende week, in volle examenperiode. Met de hashtag #kuleuvenhelpt riep de universiteit haar studenten op om elkaar hulp te bieden. ‘Studenten mogen niet het slachtoffer worden van deze actie’, zei rector Rik Torfs, die zich eerder al negatief uitliet over de geplande stakingen.

De oproep had veel succes. ‘Een ware solidariteitsgolf kwam op gang’, luidt het in een bericht op de website van de universiteit. ‘Personeelsleden en studenten boden elkaar slaapplaatsen en autoritten aan.’ Torfs zei dat eerder ook al op Twitter.


De KU Leuven wil haar studenten en personeel bedanken voor hun solidariteit, en biedt hen daarom volgende week gratis ontbijt aan. ‘Op alle campussen in Vlaanderen kunnen studenten en personeelsleden genieten van een koffie en wat lekkers’, klinkt het.

Torfs: ‘Het ontbijt is een mooie geste, maar het is natuurlijk niet de kern van de actie. Solidariteit: daar gaat het echt om. Dit is een ongewone situatie. Dus moet je ongewone maatregelen nemen. Dat doen we.’

De KU Leuven biedt het ontbijt ook aan als de staking niet zou doorgaan.