Boze Erdogan verlaat begrafenis Ali vroegtijdig
President Erdogan (tweede van rechts met Mehmet Gormez het hoofd van het presidium voor Religieuze Zaken en Berat Albayrak de Turkse minister van Energie bij de plechtigheid ter ere van Ali. Foto: AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de tweedaagse rouwplechtigheid ter ere van bokslegende Muhammad Ali, donderdag en vrijdag in het Amerikaanse Louisville, vroegtijdig verlaten. Dat meldt persagentschap Dogan. Een officiële reden gaf de Turkse delegatie niet, maar de president zou beledigd zijn geweest omdat hij geen stuk stof van de Kaaba uit Mekka op de kist van Ali mocht leggen en omdat de voorzitter van het Turkse presidium van Religieuze Zaken niet uit de Koran mocht voorlezen tijdens de begrafenis vrijdag.

Ook de bodyguards van het Turkse staatshoofd zorgden voor ophef in Louisville: er zou een gewelddadige cofrontatie zijn geweest met de lokale veiligheidsdiensten.

Erdogan sprak zich in een artikel in Bloomberg eerder vol lof uit over Muhammad Ali. ‘De juiste manier om de kampioen te eren, is door zijn visie op vrijheid, gelijkheid en solidariteit in de praktijk te brengen’, klonk het. Hij benadrukte daarbij de boodschap van Ali - die zich tot de islam bekeerde - dat de islam een vredevolle religie is en stelde ook discriminatie van moslims aan de kaak.

De rouwplechtigheden voor Muhammad Ali vonden donderdag en vrijdag plaats in Louisville, in de Amerikaanse staat Kentucky. Donderdag was er een traditionele islamitische rouwdienst, de uiteindelijke begrafenis volgde vrijdagnamiddag.

Afgelopen vrijdag overleed Ali in een ziekenhuis in Phoenix (Arizona). ‘The Greatest’ sukkelde al ruim dertig jaar met de ziekte van Parkinson. Hij werd 74 jaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in