Belg wil euthanasie omdat hij worstelt met seksualiteit
Foto: Photo News

Een 39-jarige landgenoot wil euthanasie omdat hij zijn seksuele geaardheid niet kan aanvaarden. In het BBC-programma ‘Victoria Derbyshire’ zei de man dat hij euthanasie wil vanwege ‘ondraaglijk psychisch lijden’.

De man, die anoniem getuigt, zegt dat hij al zeventien jaar behandeld wordt. Hij ziet naar eigen zeggen geen andere optie. De man zegt dat hij zich aangetrokken voelt tot jonge mannen en jongens in hun adolescentie. Hij zegt ook dat hij getekend is door een moeilijke kindertijd: zijn moeder was ziek en godsdienst was allesoverheersend. ‘Toen ik opgroeide, ontmoette ik een jongen en ik werd smoorverliefd. We waren allebei vijftien. En het was gewoon ondraaglijk. Ik wou niet homo zijn’, zegt de man in het programma.

De BBC wijst er op dat euthanasie in België niet zo vanzelfsprekend is. Patiënten moeten bijvoorbeeld aantonen dat hun aandoening ongeneeslijk is. De BBC citeert professor Gilles Genicot van de Universiteit van Luik, Franstalig voorzitter van de euthanasiecommissie in ons land, die meent dat de zaak van de man niet voldoet aan de wettelijke criteria. ‘Het lijkt er eerder op dat hij psychologische problemen heeft die gerelateerd zijn aan zijn geaardheid. Ik zie hier geen spoor van een psychische ziekte.’ Hij sluit euthanasie evenwel niet uit als elke behandeling gefaald heeft, en drie artsen concluderen dat er geen andere optie meer is.

Het verzoek tot euthanasie zou alvast initieel aanvaard zijn, schrijft de BBC op haar website. Er moet nu verder onderzocht worden of hij aan de wettelijke criteria voldoet. De man lijkt in elk geval vastbesloten: hij geeft zelf aan nog weinig hoop te hebben op een ‘mirakeloplossing’.