Toeristen mijden Grieks vakantie-eiland Lesbos
Toeristen kijken toe hoe vluchtelingen toekomen op het eiland Foto: BELGAIMAGE

Terwijl op het Griekse vasteland het toerisme floreert, is het aantal toeristen op het vakantie-eiland Lesbos in de Oost-Egeïsche Zee wegens de vluchtelingencrisis ingestort. Alleen al in mei zijn volgens officiële cijfers 65 procent minder vakantiegangers aangekomen dan een jaar eerder.

De economie van het eiland met 85.000 inwoners is zo alleen al in mei vijf miljoen euro aan inkomsten misgelopen. Indien die ontwikkeling zich voortzet, kan Lesbos dit seizoen twintig miljoen euro verlies lijden.

Voor honderden families zou dit werkloosheid en een verlies van minstens vijftig procent van hun inkomen betekenen, zei de voorzitter van de hotelfederatie van het eiland, Periklis Antoniou, woensdag aan de Griekse media. Oorzaak van de instorting zijn de verschrikkelijke beelden van verdronken vluchtelingen en in groepen arriverende asielzoekers.

De voorbije achttien maanden zijn volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) op de belangrijkste eilanden van de Oost-Egeïsche Zee meer dan een miljoen migranten aangekomen.

Na het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije eind maart is de toestroom zo goed als gestopt. In mei kwamen op de Griekse eilanden in totaal slechts 1.465 migranten aan, in mei 2015 waren dat er nog bijna 18.000.