M-commerce komt niet van de grond in ons land
Foto: REUTERS

De Belg geeft gemiddeld 199 euro per maand uit bij aankopen op het internet. Dat is maar liefst 30 procent meer dan vorig jaar, zo blijkt uit een enquête van handelsfederatie Comeos, de zesde op rij. Maar er is ook minder positief nieuws: de m-commerce komt niet echt van de grond. ‘Mobiel evolueert niet’, klinkt het bij Comeos.

Voor het zesde jaar op rij onderzocht Comeos, de federatie voor handel en diensten, het online koopgedrag van de Belgen. Hieruit blijkt dat we vaker online kopen en meer uitgeven, maar ook dat het aantal e-consumenten stabiliseert. Er is ook ruimte voor groei in m-commerce.

‘Ruim zeven miljoen Belgen of 64 procent van de bevolking kocht het afgelopen jaar online, dat is evenveel als vorig jaar’, zegt Dominique Michel, ceo van Comeos, federatie voor handel en diensten.

Mobiel evolueert niet

‘Vorig jaar onderzochten we mobiel kopen voor het eerst. De cijfers van toen, worden nu bevestigd: 21 procent van de online klanten koopt ook via smartphone of tablet, of ruim 1,4 miljoen Belgen. De grootste barrières blijven schermgrootte, vertrouwen en betaalproblemen’, zegt Michel.

‘Jong, mannelijk en welgesteld’

‘Wie online koopt, koopt wel steeds frequenter: 35 procent minstens maandelijks. De gemiddelde online uitgaven zijn dan ook met een derde gestegen, naar 2.388 euro per jaar. E-consumenten zijn overwegend jong, mannelijk en welgesteld’, stelt Comeos.

‘Kleren (48 procent), overnachtingen (36 procent) en schoenen (33 procent) blijven de populairste online aankopen. Er is wel potentieel voor (bereide) voeding en farmaceutische producten: weinig consumenten kopen deze producten online, maar ze zijn van plan om dit het komende jaar vaker te doen. Hier zitten online bezorgdiensten vermoedelijk voor iets tussen: je kan er online bestellen bij verschillende restaurants, waarna je maaltijd aan huis geleverd wordt”, stelt Michel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig