'Optima Bank wordt failliet verklaard'
Foto: BELGA

'Optima Bank zal vandaag of morgen failliet verklaard worden', dat zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. Woensdag werd de banklicentie van Optima ingetrokken en een dag later werd ook de verzekeringstak van het bedrijf geschorst.

'De kans dat Optima Bank morgen failliet zal worden verklaard is een met aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid', bevestigt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. 'Maar het blijft een rechterlijke beslissing.'

Woensdag trok de Nationale Bank van België (NBB) de banklicentie van Optima al in. De NBB kwam op de onregelmatigheden uit bij een inspectie van Optima Bank. De NBB stelde daarop een revisor aan als commissaris, die speciale beslissingsmacht kreeg.  

Later besliste de Nationale Bank om de zichtrekeningen van de klanten bij Optima Bank te blokkeren, met als doel een bankrun te voorkomen.

Verzekeringstak

Donderdag werd, na het intrekken van de banklicentie, ook de verzekeringstak geschorst. De FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) voert namelijk ook een eigen onderzoek naar de verzekeringsactiveiten van Optima, en heeft de verzekeringslicentie van het bedrijf voorlopig ook ingetrokken.

'De schorsing van Optima Bank NV als verzekeringsmakelaar is een tijdelijke maatregel die een absoluut verbod inhoudt om activiteiten van verzekeringsbemiddeling uit te oefenen. Dit verbod geldt ook voor de verzekeringssubagenten waarmee Optima Bank NV samenwerkt.'

Garantiefonds

Het Garantiefonds komt tussen zodra het faillissement is uitgesproken, of zodra de toezichthouder dit beslist. De terugbetaling van de beschermde tegoeden moet plaats vinden binnen de 20 werkdagen. Er is een bescherming tot een maximum van 100.000 euro per klant.

De terugbetalingen zullen uitgevoerd worden via een overschrijving op een bankrekening naar keuze, die door de klant wordt meegedeeld.