1 op 3 koppels oneens over opvoeding jonge kinderen
archiefbeeld. Foto: BELGAIMAGE

De meeste ouders met kinderen van 30 tot 36 maanden voeden hun kinderen met veel liefde en aandacht op. Toch vindt 10 procent die opvoeding niet altijd eenvoudig, en soms zorgt die zelfs voor spanningen binnen de relatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Kind & Gezin.

Het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin publiceerde een nieuw rapport over het zogeheten JOnG!i-onderzoek, dat peilt naar de opvoeding en gezinssituatie bij kinderen van 30 en 36 maanden. Er werkten meer dan 1.000 Vlaamse ouders aan mee.

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel (98 procent) van de ouders moeite doet om hun jonge kinderen een goede en liefdevolle opvoeding te geven. 9 op de 10 ouders vinden ook dat ze dat goed doen en de opvoeding van hun kind goed aankunnen.

Toch geeft 11 procent van de ondervraagden toe dat ze die opvoeding niet eenvoudig vinden. Daarbij hebben ze vooral moeite met het voortdurend om aandacht vragen van het kind, moeilijk doen bij het eten of het kind zindelijk laten worden.

Ook de communicatie over de opvoeding binnen het gezin zorgt bij veel ouders (een vierde tot 46 procent) voor problemen. Iets minder dan een derde van de ouders zegt wel eens van mening te verschillen met de partner over de opvoeding van de kinderen, voor één vijfde komen er zelfs relatieproblemen van.

Een derde van de ouders geeft ten slotte toe wel eens ruwer om te gaan met zijn jonge kinderen als die lastig of zeurderig zijn. Eén op vijf geeft daarbij wel eens een tik.

Lees een uitgebreid verslag van het onderzoek met alle cijfers vanaf 17 uur in Ds Avond

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig