Vlaams Parlement heft parlementaire onschendbaarheid Van Eyken op
Foto: Photo News
Het Vlaams Parlement heeft beslist de parlementaire onschendbaarheid van Christian Van Eyken, Vlaams parlementslid van de Union des Francophones (UF), op te heffen. Dat gebeurde eerder, in januari van dit jaar, ook al in het kader van een moordzaak. In het verlengde van die moordzaak riskeert Van Eyken nu ook vervolging voor valsheid in geschrifte en oplichting. Van Eyken zelf spreekt van een 'afrekening' en 'een wraakactie van justitie'.

Van Eyken was al in verdenking gesteld voor de moord op de 45-jarige Marc Dellea, op 8 juli 2014. Dellea werd die dag dood aangetroffen in zijn appartement in Laken, met een kogel in het hoofd. Het gerechtelijk onderzoek leidde midden oktober tot de aanhouding van zijn weduwe, Sylvia B. Uit het onderzoek was immers gebleken dat het koppel op scheiden stond, onder meer omdat Sylvia B. een relatie zou hebben met Van Eyken, van wie ze de parlementair medewerkster was.

Om Van Eyken te kunnen vervolgen voor moord, vroeg en kreeg het openbaar ministerie de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Van Eyken. Begin dit jaar zat Van Eyken enkele dagen in de gevangenis, maar hij moest worden vrijgelaten omdat het aanhoudingsbevel niet was ondertekend.

In het onderzoek naar die moord zou op de computers van Van Eyken ook gesjoemel zijn opgedoken met de diploma's van Sylvia B. Daardoor zou de medewerker van Van Eyken jarenlang een te hoge verloning hebben gekregen. Om Van Eyken ook voor die kwestie te kunnen dagvaarden voor de correctionele rechtbank, had de procureur-generaal van het hof van beroep in Brussel gevraagd de parlementaire onschendbaarheid van Van Eyken op te heffen. Het Vlaams Parlement stemde vanmiddag in met dat verzoek. Enkel Van Eyken zelf stemde tegen.

In een emotioneel pleidooi herhaalde Van Eyken dat hij onschuldig is in de moordzaak en dat hij in de diploma-kwestie enkel 'ter goeder trouw' heeft gehandeld door te vertrouwen op zijn medewerkster. Volgens Van Eyken gaat het om een 'afrekening' door justitie. 'Dit is een wraakactie van justitie omdat ze mij hebben moeten vrijlaten door een vormelijke fout', klonk het.