Le Corbusier wordt dan toch Werelderfgoed
Foto: jvdp

Het is al twee keer misgelopen, maar het oeuvre van Le Corbusier zal dan toch eindelijk een plaats krijgen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ook het enige gebouw dat de architect in ons land ontwierp zal in juli die titel krijgen.

Er zijn al verschillende pogingen ondernomen om één of meerdere gebouwen van de Frans-Zwitserse Le Corbusier (1887-1965) te laten bestempelen als Werelderfgoed, telkens zonder succes.

Nu hebben zeven landen samen zeventien projecten van de gelauwerde architect ingediend voor de titel, en deze keer wel met succes. De voorbereidende hordes zijn genomen, in juli volgt de officiële bekrachtiging.

Ook het enige gebouw dat hij in ons land ontwierp, maakte deel uit van de aanvraag. Het gaat om woning Guiette, het woonhuis en atelier voor kunstenaar René Guiette dat de architect in 1926 realiseerde, aan de Populierenlaan in Antwerpen.

Tien van de zeventien projecten in het dossier komen uit Frankrijk, onder meer de bekende woonwijk nabij Bordeaux, de Villa Savoie, de kapel van Ronchamp en de privécabane van Le Corbusier aan de Franse Rivièra.

Uiteraard maken zijn bijdrage aan de Weissenhof-Siedlung (Stuttgart) en zijn complex in Chandigarh (Indië) deel uit van de aanvraag. Net als zijn paviljoen voor westerse kunst (Taito-Ku in Japan) en zijn vederlichte Woning Curutchet (La Plata, Argen­tinië).