Hackers halen Tax-on-Web onderuit, 'maar niet ingebroken in systeem'
Foto: Photo News

De onlinedienst voor de aangifte in de personenbelasting, www.taxonweb.be was woensdagnamiddag enkele uren niet bereikbaar. De aanval, opgeëist door hackerscollectief Downsec, begon om 14.18 uur en pas tegen 20.15 uur was Tax-on-web weer volledig operationeel.

He hackerscollectief Downsec meldde het offline halen van de site rond 14 uur. De woordvoerder van Financiën, Francis Adyns, benadrukt dat niet werd ingebroken in het systeem. 'Ze creëren massaal veel aanvragen, waardoor er een opstopping ontstaat op de toegangswegen tot onze applicatie.' Sommige gebruikers geraakten er wel doorheen en konden de website wel gebruiken.

In het verleden wees Downsec erop dat het neerhalen van de site gericht is tegen de ‘stelende regering’.

 

 

Downsec heeft al eerder grootschalige acties opgeëist. Zo stelden de hackers in januari achter het neerhalen van de sites van het Koningshuis, premier Michel, de N-VA en de S.PA te zitten. In februari ging de site van de premier nog eens offline, net als de sites van het ministerie van Defensie en de Senaat. Ook Belfius en de Nationale Bank waren een doelwit.

In regel zijn de door DownSec aangevallen websites een tijdlang onbereikbaar omdat ze bezwijken onder een enorme vloed aan trafiek. Die techniek, een ‘distributed denial of service attack’ (DDOS), is zo oud als het internet zelf. Hackers schakelen daarbij duizenden computers in om een site tegelijk te bezoeken.