Brexit of niet, steun voor EU verzwakt op Europees continent
Foto: REUTERS

Het euroscepticisme in de Europese lidstaten groeit. Dat blijkt uit een studie van het Pew Research Center, die dinsdag, twee weken voor het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk, werd gepubliceerd.

Het onderzoekscentrum voerde een peiling uit bij burgers van tien EU-landen (Polen, Hongarije, Italië, Zweden, Nederland, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Griekenland), en daaruit blijkt dat slechts een kleine meerderheid (51 procent) nog voor het lidmaatschap in de EU is. 42 procent wil dat zijn eigen land meer macht in handen krijgt. Uit een andere peiling blijkt bovendien dat de meeste Europeanen willen dat de Britten in de Europese Unie blijven.

Volgens Pew Research Center, zijn 48 procent van de Britse kiezers voor een Brexit, 44 procent zijn voor het behoud van het EU-lidmaatschap. Die resultaten liggen in de lijn van de laatste peilingen, waaruit blijkt dat het referendum zou uitdraaien op een vertrek uit de EU.

Grieken meest eurosceptisch

De grootste Eurosceptici wonen volgens de peiling in Griekenland, waar 71 procent tegen de EU is. Dat land kreeg door zijn schuldeisers dan ook zware besparingen opgelegd. Maar zelfs in de rijkere landen, die de EU mee hebben opgericht, zoals Duitsland, slinkt de steun voor de EU: in Duitsland steunt nog 50 procent de EU, wat een daling is met 8 procentpunten sinds 2015.

In de lidstaten die pas recentelijk zijn toegetreden tot de EU, is de steun voor de Unie groter: in Polen is 72 procent pro-EU, in Hongarije 61 procent.

Jongere kiezers en aanhangers van de linkse partijen zijn in het algemeen vaker voor het EU-lidmaatschap, terwijl oudere of rechts-populistische stemmers vaker Eurosceptisch zijn.

Vluchtelingencrisis

Het merendeel van de ondervraagden, van alle leeftijden en politieke strekkingen, stelt zich echter vragen bij de manier waarop de EU de vluchtelingencrisis aanpakt, en over de manier waarop wordt omgegaan met de economische crisis. Vooral de landen met een hoge staatsschuld zijn kritisch over het economisch beleid van de EU: 65 procent van de Spanjaarden, 66 procent van de Fransen, 68 procent van de Italianen en 92 procent van de Grieken zijn niet akkoord met dat beleid.