Frituuroorlog bereikt kookpunt in Gent
Foto: fvv
De frituuroorlog die al maandenlang in Gent woedt, heeft dinsdagavond een hoogtepunt bereikt. Boze frietkraamuitbaters gooiden emmers vol frieten uit voor het stadhuis. Ze zijn kwaad omdat de stad het reglement van de concessies voor frituristen wil aanpassen. 'Onmenselijk', reageren zij op die beslissing.

Nadat ze twee procedures tegen een nieuw concessiereglement verloren voor de Raad van State, strooiden misnoegde frituristen dinsdagnamiddag frieten op de trappen van het Gentse stadhuis. 

De frituuruitbaters trokken naar de Raad van State om een nieuw toewijzingsreglement voor frituren op het openbaar domein aan te vechten. Groot verschil met vroeger is dat zittende uitbaters niet meer kunnen 'overbieden'. Door vijf procent meer te betalen dan de hoogste bieder, konden frituristen in het verleden hun concessie verlengen. Door het nieuwe reglement krijgt de hoogste bieder nu de plaats toegewezen.

Een groep frituristen trok naar de Raad van State om twee collegebesluiten over het reglement aan te vechten, maar ving daar dinsdagnamiddag bot. Volgens de Gentse schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD) verklaarde het hoogste rechtscollege hun eis ongegrond. Er loopt nu wel nog een burgerlijke procedure, maar desondanks gaat de veiling voor het toewijzen van de concessies donderdag wel door.

Om hun ongenoegen te uiten, strooiden de frituuruitbaters dinsdagnamiddag frieten op de trappen van het Gentse stadhuis. Een actie die schepen Peeters niet kan smaken. 'Ik vind dit eigenlijk een pijnlijke vorm van voedselverspilling', zegt hij. 'Jammer ook dat openbaar domein bevuild wordt door slechte verliezers.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig