‘Aankoop 15 miljard moet uit achterkamers’
SP.A-defensiespecialist Dirk Van der Maelen. Foto: pn
Het parlement krijgt zicht op wat de kandidaat-vervangers van de F-16 te bieden hebben. Zij het achter gesloten deuren.

In de commissie Defensie zijn vandaag Zweden en Amerikanen te gast. Het gaat om vertegenwoordigers van de staatsagentschappen die in de running zijn om de opvolger van de F-16 te leveren. De Zweden komen uitleg verschaffen over de Gripen van Saab en de Amerikanen over de F-35 van Lockheed Martin. 

Wat ze daar precies komen vertellen, blijft geheim. De commissie vergadert voor deze hoorzittingen achter gesloten deuren. En dat is allerminst naar de zin van oppositiepartij SP.A. De socialisten zijn een zeer koele minnaar van de vervangingsplannen en waren zelf vragende partij om de producenten uit te nodigen.

‘Die geheimhouding moet stoppen’, windt SP.A-defensiespecialist Dirk Van der Maelen zich op. ‘ Zo’n miljardendeal moet uit de achterkamertjes. Andere landen tonen dat het kan. Daar is transparantie de regel.’

SP.A verwijst steevast naar Nederland als voorbeeld van hoe het anders kan, onder meer met publieke berekeningen over de kostprijs en de technische evoluties van de toestellen. Nederland heeft F-35’s aangekocht, maar begon pas echt open te communiceren nadat die deal gesloten was, klinkt telkens het antwoord van de meerderheid. 

SP.A wil ook het Rekenhof inschakelen om de budgettaire gevolgen te onderzoeken, maar ving ook daarvoor bot. 

‘De belastingbetaler heeft recht om te weten waar zijn geld naartoe gaat’, zegt SP.A-kamerlid Alain Top. ‘Het gebrek aan openheid in dit dossier is stuitend. Als de regering het echt nodig vindt om in tijden van besparingen 15 miljard belastinggeld uit te geven aan peperdure gevechtsvliegtuigen, dan vragen wij op zijn minst openheid en transparantie.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in