Beurshandelaar die miljarden verspeelde is onterecht ontslagen
Wat Kerviel deed, wordt ook ‘rogue trading’ genoemd. Foto: AFP

De Franse bank Société Générale moet meer dan 450.000 euro betalen aan hun ex-werknemer en beurshandelaar Jérôme Kerviel. De arbeidsrechtbank van Parijs oordeelde dat hij in januari 2008 onterecht ontslagen was.

Kerviel speculeerde jarenlang op eigen houtje met vijftig miljard euro van zijn werkgever. De bank leed dankzij Kerviel een verlies van 4,9 miljard euro wat Société Générale bijna over de kop deed gaan. Hij werd in 2010 veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan hij vijf maanden effectief uitzat.

Volgens Kerviel was zijn ontslag echter onterecht en hij spande een zaak aan bij de arbeidsrechtbank van Parijs. Hij eiste zelfs een schadevergoeding van 5,7 miljard euro. De advocaat van de ex-speculant argumenteerde dat zijn leidinggevenden op de hoogte waren van de speculatie. Hij betwist ook het bedrag dat Société Générale dankzij Kerviel verloor.

Bonus uit 2007

De gevraagde schadevergoeding van 5,7 miljard is volgens de advocaat gerechtvaardigd, omdat Kerviel zelf veroordeeld werd tot het terugbetalen van het volledige tradingverlies.

Die bom geld keerde de arbeidsrechter hem niet uit. Hij heeft wel recht op onder meer honderdduizend euro omdat hij destijds onterecht ontslagen is. Ook maakt hij nog aanspraak op een bonus van driehonderdduizend voor zijn prestaties in 2007. In totaal moet de bank hem zo’n 455.000 euro betalen. Société Générale gaat in beroep tegen de uitspraak van de arbeidsrechtbank.