Comité P klaar met rapport over politie Mechelen
Yves Bogaerts. Foto: PatH

Het Comité P heeft zijn rapport over de Mechelse RIR-affaire afgerond. ‘Het rapport zal eind deze week worden overgemaakt aan de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart’, zegt voorzitter Yves Keppens aan Gazet van Antwerpen. Over de inhoud van het rapport wil voorzitter Keppens niets kwijt.

Het onderzoek van het Comité P naar de wijze waarop bij de lokale politie van Mechelen werd omgegaan met informatierapporten over radicalisme en terrorisme, ging van start na een aangifte van de Mechelse commissaris J.M.

Die had op 7 december 2015, kort na de terreuraanslagen in Parijs, een aantal informatierapporten (RIR’s) opgesteld, onder meer over de Molenbeekse entourage van de gezochte terrorist Salah Abdeslam. In het informatierapport over Abdeslam vermeldde de commissaris ook het adres van één van de handlangers van Abdeslam. Op dat adres, de Vierwindenstraat 79 in Molenbeek, werd Abdeslam enkele maanden later aangetroffen.

De rapporten van commissaris J.M. - die de informatie had gekregen van Hamid A., inspecteur van de politiezone Mechelen - werden om onduidelijke redenen tegengehouden op bevel van korpschef Yves Bogaerts en zijn toenmalige rechterhand Johan Geentjens. Vast staat dat de informatie nooit werd doorgestuurd naar de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) van de politie, zoals de wet voorschrijft.

Bogaerts ontkent dat hij niets met de informatie heeft gedaan. Volgens hem was er een probleem met de ‘betrouwbaarheid van de informatie en de bron’, en daarom legde hij het rapport voor aan het parket van Antwerpen en de federale gerechtelijke politie van Antwerpen.

Die lieten de korpsleiding in Mechelen weten dat de informatie zo snel mogelijk moest worden ingevoerd in de ANG-databank. Dat gebeurde echter niet. Volgens Bogaerts gaf hij hoofdinspecteur Tom D. per mail de opdracht om de informatie alsnog te verzenden naar de ANG, maar die zag de opdracht blijkbaar over het hoofd, waardoor de informatie over Salah Abdeslam het Mechelse politiecommissariaat nooit verliet.

Bogaerts ontkent bovendien dat hij de opdracht gaf om de informatierapport van commissaris J.M. ’on hold’ te zetten. ‘Dat was al gebeurd op het moment dat ik kennis kreeg van die rapporten’, aldus Bogaerts. Daarmee schuift hij de schuld impliciet door naar zijn toenmalige rechterhand, hoofdcommissaris Johan Geentjens, die tegenwoordig baas is van de centrale directie DJ/SOC Terrorisme.

Het Antwerpse parket voert momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar het tegenhouden van de informatierapporten.  Inspecteur Hamid A. diende zelf klacht in met burgerlijke partijstelling tegen de orpschef en hoofdcommissaris wegens laster en eerroof en pesterijen op het werk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig