Meer politie op internet
‘We zetten alles op alles om de veiligheidsdiensten in de 21ste eeuw te loodsen’, zegt de woordvoerder van minister Jambon. Foto: BELGA
De politie zet voortaan vol in op ‘internetpatrouilles’ en een ‘internetrecherche’. En ook de burger moet zich daaraan aanpassen.

'Alle grote criminele fenomenen zijn dezer dagen ­onlosmakelijk verbonden met het internet: terrorisme, drugs, illegale ­porno, mensenhandel, illegale ­afvalcircuits... Daarom gaat de regering nu vol inzetten op die ‘internet­patrouilles’ en een ‘internet­recherche’. Die moeten misdrijven sneller en beter ‘online detec­teren’.

Meer blauw op het internet, daar komt het volgens de kadernota Integrale Veiligheid op neer. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stellen de nota vandaag voor, samen met de deelstaten.

Whizzkids

‘De eerste zoektocht naar informatie voor de misdaad, de verkenningsfase, de eventuele rekrutering, en de uiteindelijke uitvoering lopen allemaal in meer of mindere mate via de digitale wereld’, staat in de nota. De regering ziet die evolutie niet als een bedreiging, integendeel. ‘Het biedt ons ongekende mogelijkheden voor opsporing en vervolging.’

Daarom wordt er werk gemaakt van een stevige opleiding voor ‘online agenten’. Die zullen heuse whizzkids moeten zijn, want de nieuwe ­internetpatrouilles zullen ‘een heel brede waaier van mis­drijven’ moeten opsporen.‘We zetten alles op alles om de veiligheidsdiensten in de 21ste eeuw te loodsen’, zegt de woordvoerder van Jambon. 

Burger

En ook de burger, die frequent gebruikmaakt van het internet, zal ­de internetpolitie daarbij moeten helpen. We zullen allemaal een oogje in het zeil moeten houden en meer aangifte moeten doen van online misdrijven. ‘Burgers en ­bedrijven moeten via eenvoudige online meldingsmogelijkheden meer betrokken worden bij de detectie van misdrijven’, is in de nota te lezen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig