Bij het treinongeval in Hermalle-sous-Huy van zondagavond zijn drie mensen omgekomen en tien mensen gewond geraakt. Van die tien gewonden verkeert niemand meer in levensgevaar. Vijf gewonden hebben ook al het ziekenhuis verlaten. Maandagnamiddag begon de takeling van de treinen, hoewel de zwarte dozen nog niet gevonden zijn.

Een passagierstrein die een veertigtal personen vervoerde, reed zondagavond om 23.03 uur ‘met een relatief hoge snelheid’ in op een stilstaande goederentrein. Drie mensen kwamen om het leven - onder hen Marc De Geyter, de bestuurder van de passagierstrein - en tien slachtoffers werden naar het ziekenhuis overgebracht.

Aanvankelijk verkeerden sommige gewonden in kritieke toestand, maar daar is sinds maandagnamiddag geen sprake meer van. Zevenentwintig passagiers werden ter plaatse verzorgd.

Maandag rond 17 uur is begonnen met de takeling van de twee betrokken treinen, hoewel de zwarte dozen met gegevens als de snelheid van de treinen op het moment van de botsing, nog niet gevonden zijn. Het takelen zal ook dinsdag nog verdergaan. Voorlopig legt de NMBS vervangende bussen in tussen de stations van Hoei en Flémalle-Haute.

Het ongeval gebeurde op de grens van de gemeenten Engis en Saint-Georges-Sur-Meuse, niet ver van de kerncentrale van Tihange en nabij de abdij van Flône. De passagierstrein was vanuit Moeskroen op weg naar Liers. De hulpdiensten, waaronder het Rode Kruis en de brandweer van Hoei, Amay, Andenne en Luik, waren snel ter plaatse.

Op de trein zaten heel wat kotstudenten op weg naar Luik. Die getuigden in de Franstalige media hoe alle spullen én enkele mensen mensen in de wagon naar voren werden gekatapulteerd na de botsing. Onze redacteur ter plaatse, Stijn Cools, sprak met een buurtbewoner:

'Ik heb twee jongeren opgevangen en verzorgd met wonden aan het hoofd. Er was die avond een onweer, met een blikseminslag. Mogelijk heeft dat zijn effect gehad.'

Kalksteen

'De passagierstrein is langs achter tegen de goederentrein gebotst', zegt Frédéric Sacré, woordvoerder van Infrabel. Hij spreekt van een 'zware botsing'. Daardoor ontspoorden twee van de zes wagons van de trein, die ook nog twee locomotieven omvatte. ‘De passagierstrein is er zeer erg aan toe, het is zeer indrukwekkend om te zien. We hebben geluk dat er niet meer slachtoffers zijn’, zegt burgemeester Dejon.

Het eerste voertuig ligt op zijn zijde en is 'helemaal omgebogen', aldus burgemeester Francis Dejon (CDH) van Saint-Georges-sur-Meuse.. De kans is groot dat daarin de dodelijke slachtoffers vielen. Het tweede voertuig is eveneens ontspoord en is gekanteld tot een hoek van twintig graden.

De goederentrein die betrokken was bij het ongeval vervoerde geen gevaarlijke stoffen, dat heeft burgemeester Dejon bevestigd. Dertig wagons waren gevuld met 2.800 ton kalksteen uit een steengroeve.

Lees verder onder de video.


Onderzoek

Na het ongeval werden negen gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen in Hoei en Luik. De andere passagiers werden opgevangen door psychosociale diensten en ondergebracht in de abdij van Flône, waar ze opgehaald konden worden door hun familie.

Het parket en speurders zijn ter plaatse om de oorzaken en de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken, aldus Infrabel. 'Het parket voert verschillende onderzoeken uit', aldus burgemeester Dejon.