Politie-inspecteur met tip over Abdeslam doorbreekt stilte
Advocaat Abderrahim Lahlali Foto: jimmy kets
Hamid A., de inspecteur die in november een tip kreeg over de uiteindelijke schuilplaats van Salah Abdeslam, dient een klacht in tegen de top van de Mechelse politie. Hij neemt het niet dat korpschef Yves Bogaerts zijn informatie onduidelijk en onbetrouwbaar zou hebben genoemd.

Inspecteur Hamid A. dient klacht in met burgerlijke partijstelling tegen korpschef Yves Bogaerts en een hoofdcommissaris wegens laster en eerroof en pesterijen op het werk. 'Bij mijn bronnen ben ik verbrand. In politiekringen word ik scheef bekeken. Ik ben altijd fier geweest op mijn job, maar de korpschef heeft me mijn naam en mijn leven afgenomen', vertelt hij voor het eerst in De Standaard.

A. zal ook klacht indienen bij het Comité P. Daarmee bereikt de politieoorlog in Mechelen een kookpunt. Eind maart kwam het korps in opspraak nadat uitlekte dat er sinds december 2015 een rapport bestaat met mogelijk cruciale informatie over het schuildadres van Salah Abdeslam.

Hamid A. kreeg eind november 2015 een tip vanuit Molenbeek over Abid Aberkane - een neef van Salah Abdeslam - die aan het radicaliseren zou zijn. Maar met informatierapport werd echter niets gedaan en later blijkt dat Abdeslam wordt gearresteerd op de verlijfplaats van Aberkane.Bogaerts kreeg het verwijt dat hij het rapport enkele maanden on hold had gezet.

Volgens Bogaerts heeft de Mechelse politie de informatie niet bewust achtergehouden. Op de persconferentie in maart 2016 noemde hij de bron van de informatie in de RIR 'onduidelijk'. Na overleg met het parket werd besloten de informatie met kwalificatie 'onbetrouwbaar' in te geven, klonk het achteraf in een mededeling van burgemeester Bart Somers (Open VLD).

A. neemt het niet dat de korpschef zijn informatie onbetrouwbaar zou hebben genoemd en meent dat er persoonlijke issues in het spel zijn. 'Ik wil weten waarom Bogaerts mij onbetrouwbaar noemt, ik wil weten waarom het informatierapport niet werd doorgegeven. Ik wil gerechtigheid.'

'Mijn cliënt heeft een onberispelijke staat van dienst', zegt zijn advocaat Abderrahim Lahlali. 'Hij heeft meegewerkt aan verschillende belangrijke terreurdossiers. Hij beschikt over een door de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO) uitgevaardigde veiligheidsmachtiging. Onze veiligheidsdiensten vonden hem dus betrouwbaar genoeg om kennis te nemen van zeer geheime informatie, maar zijn eigen korpsleiding vertrouwde hem niet en hield zijn informatierapporten tegen.’

Burgemeester Somers en Bogaerts wensten voorlopig nog niet te reageren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig