Novak Djokovic: “Het was alsof mijn ziel mijn lichaam had verlaten”
Foto: EPA

“Alles is mogelijk in het leven”, meent Novak Djokovic, nadat hij in de finale van Roland-Garros de Brit Andy Murray versloeg in vier sets. Djokovic heeft nu alle vier de grandslamtoernooien op zijn palmares.

“Alles was anders dit jaar. De relatie met de supporters, de mensen van de organisatie, de ballenjongens en -meisjes... Ik heb ondervonden dat het niet hetzelfde was als anders. Elk jaar hoopte ik dat dat jaar het goede zou zijn. Maar deze keer hebben de vele steunbetuigeingen en de relatie met het publiek me geholpen om eindelijk Roland Garros te winnen. Ik begon de wedstrijd goed door meteen door Andy’s opslag te gaan, maar vervolgens verloor ik vier spelletjes op rij omdat ik te gespannen was. Na de eerste set heb ik mijn spelniveau opgetrokken door druk te zetten op zijn service. Vandaag was ik erop gebrand om alles te geven.

Novak Djokovic: “Het was alsof mijn ziel mijn lichaam had verlaten”
Foto: REUTERS

Toen ik mijn eigen opslagspel verloor bij 5-2 in de vierde set, voelde ik wel wat spanning. Ik was omgeven door positieve emoties. Het was alsof mijn ziel mijn lichaam had verlaten. Ik probeerde me te concentreren op de punten en ik hoopte dat Andy fouten zou maken. Dat is dan ook gebeurd. Het waren spannende momenten, die tot de mooiste uit mijn carrière behoren. Ik denk momenteel nog niet aan de seizoens-Grand Slam. Maar alles is mogelijk in het leven. Ik wil vooral genieten van deze overwinning.”

Murray: “Vooraf had ik voor finaleplaats getekend, nu ben ik heel ontgoocheld”

Novak Djokovic: “Het was alsof mijn ziel mijn lichaam had verlaten”
Foto: Photo News

“Ik was goed op verschillende facetten, maar niet gedurende de hele wedstrijd”, analyseert Murray de wedstrijd. “Novak heeft heel goed gespeeld, hij maakte weinig fouten en zocht goed de lijnen op. Ikzelf speelde er te ver van af. Als je een speler als Djokovic de rally laat controleren, wordt het moeilijk. Toen ik bij 2-5 in de vierde set een break forceerde, kon ik bijna nog iets interessant doen, maar hij is er in geslaagd om de wedstrijd af te maken. Ik had niet beter kunnen serveren dan ik vandaag deed. Twaalf of dertien dagen geleden had ik misschien getekend om in de finale te staan, want ik had het erg moeilijk in de eerste twee rondes. Maar nu ben ik heel ontgoocheld. Het niveau van het tennis is momenteel heel hoog. Dat zien we waarschijnlijk voor een heel lange tijd niet meer terug. Het tennis van Novak is exceptioneel en hij verdient het om ‘s werelds nummer een te zijn. Ik heb de voorbije weken mijn beste tennis op gravel gespeeld en ik hoop dat ik hetzelfde niveau ook op gras ga kunnen brengen”, blikt de Schot al even vooruit op het grasseizoen.

“Federer, Nadal en Djokovic hebben me moeilijke momenten doen meemaken. De drie zijn er in geslaagd om alle grandslamtoernooien te winnen. Maar ik heb nog enkele jaren om hen te imiteren. Wanneer ik stop met tennis, zal ik in iedere geval fier kunnen zijn op wat ik bereikt heb. Wat Novak gedaan heeft, is iets buitengewoons. Veel mensen wilden Novak zien winnen en hij verdient hun steun.” .