Hagar Peeters wint de Fintro Literatuurprijs
Hagar Peeters Foto: edm

De Nederlandse dichteres Hagar Peeters heeft de Fintro Literatuurprijs - groot 25.000 euro - gekregen voor haar romandebuut ‘Malva’. Het is voor het eerst dat de belangrijkste Vlaamse literaire prijs, voorheen de Gouden Boekenuil, naar een vrouw gaat.

Malva gaat over het verstoten dochtertje van de beroemde Chileense dichter Pablo Neruda (1904-1973) en zijn Nederlandse eerste vrouw. Het meisje was zwaar gehandicapt. Neruda, die in zijn poëzie steevast opkwam voor de verdrukten, bracht haar onder in een pleeggezin en verzweeg haar zijn hele leven. Ze overleed toen ze acht was.

Ook Hagar Peeters’ vader, een journalist die in Chili was toen Neruda overleed, verzweeg jarenlang het bestaan van zijn dochter. In Malva laat ze Neruda’s dochtertje vanuit het hiernamaals alsnog kennismaken met haar vader, en vermengt dat met poëzie en het verhaal van haar eigen vader. Met Malva wint de literaire meest verrassende roman van de shortlist, aldus Maria Vlaar, recensente Nederlandse literatuur voor De Standaard der Letteren.

De jury bekroonde 'een boek waarin de troeven van alle genomineerde boeken verenigd zijn, een boek dat de duistere drijfveren van de mens onderzoekt en het veelkantige mysterie van de liefde verkent'. 'Een onuitwisbaar monument voor een vader, dat alleen maar geschreven kon worden door een dochter en een dichter.'

'Er zijn momenten dat je niet weet of je geen schrijver bent of wel. Op dit moment voel ik me misschien meer schrijver dan ik me ooit gevoeld heb', klonk de eerste reactie van de winnares.

De publieksprijs ging naar P.F. Thomése voor zijn roman De onderwaterzwemmer, waarin een jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn vader een rivier overzwemt. De vader verdrinkt, de jongen overleeft en is levenslang getraumatiseerd door het verlies - een ervaring die hem in zijn latere leven opnieuw overkomt.

De overige genomineerden waren Stephan Enter met Compassie, Inge Schilperoord met Muidhond en Connie Palmen met Jij zegt het, dat onlangs werd bekroond met de Libris Literatuurprijs.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig