Iraakse troepen ontdekken massagraf nabij Falluja
Tussen het puin werden restanten van Iraakse soldaten gevonden Foto: REUTERS

Iraakse troepen hebben naar eigen zeggen zondag bij hun offensief om de stad Falluja te heroveren op de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) een massagraf met zowat vierhonderd lijken gevonden.

Het massagraf bevindt zich in de plaats Saqlawiya, zowat tien kilometer ten noordwesten van Falluja. Het werd tijdens een ontmijningsoperatie ontdekt.

De meeste slachtoffers zijn Iraakse soldaten die door IS zijn vastgehouden en met een kogel door het hoofd werden omgebracht. Maar er zijn ook enkele burgers bij. Officiële bevestiging door Bagdad is er nog niet.

De extremisten controleren Falluja, op vijftig kilometer ten westen van hoofdstad Bagdad, sinds januari 2014. Er wonen ongeveer 50.000 mensen, met gelimiteerde toegang tot water, voedsel en gezondheidszorg.

Iraakse troepen hebben de stad naar eigen zeggen helemaal omsingeld, terwijl inwoners proberen te vluchten voor het geweld. Minstens vier zouden verdronken zijn toen ze de rivier de Eufraat wilden oversteken met een boot. Minstens negen anderen zijn nog vermist.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig