Noordzeelanden bouwen samen windmolenparken
Foto: BELGAIMAGE

Landen rond de Noordzee zullen samen windmolenparken op zee plannen en aanleggen. Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Ierland, Zweden en Noorwegen bekrachtigen hun afspraken maandag op de Energieraad in Luxemburg, zo heeft de Nederlandse openbare omroep NOS zondag gemeld.

Volgens de NOS is de Nederlandse minister Henk Kamp initiatiefnemer van de samenwerking tussen de landen aan de Noordzee.

Dankzij samenwerking kunnen de bouwkosten aanzienlijk omlaag, bijvoorbeeld door gezamenlijke ontwikkeling en inkoop, of door het aanleggen van één elektriciteitskabel in plaats van verschillende van de parken op zee naar het vasteland.

In de toekomst zal de hele Noordzee bedekt zijn met windmolens, voorspelt Kamp. Hij heeft dit beeld ook letterlijk aan zijn Europese collega’s laten zien tijdens de gesprekken over samenwerking. ‘We moeten echt van fossiele energie naar duurzame energie. Deze samenwerking is een doorbraak en kan leiden tot een Europees energiebeleid’, citeert de NOS de bewindsman.

Ook moet het voor maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, natuurorganisaties, netbeheerders en het bedrijfsleven makkelijker worden grensoverschrijdend zaken te doen, vergunningen aan te vragen en subsidies te krijgen, luidt het.

De landen zullen ook andere technologieën onderzoeken om duurzame energie op te wekken op de Noordzee.

Kamp zei dat Nederland de komende zeven jaar de ‘vijf grootste windparken van Europa en misschien wel van de wereld’ zal aanleggen. ‘Die leveren straks stroom voor vijf miljoen Nederlandse huishoudens.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig