De uitwuifmatch van de Rode Duivels voor Euro 2016 tegen Noorwegen is op een 3-2-overwinning voor de Belgen geëindigd. De Duivels speelden een ondermaatse eerste helft, maar de ingevallen Ciman kopte in de tweede helft de Belgen toch naar een overwinning. Niettemin heeft Wilmots nog veel zorgen voor de openingsmatch tegen Italië.

Geen verrassingen in de basisopstelling van Wilmots. Jason Denayer en Jordan Lukaku kregen hun kans op de backs, het centrale duo achterin werd Alderweireld-Vertonghen. Op het middenveld kwam Radja Nainggolan na zijn blessure terug in de ploeg in de plaats van Fellaini. Romelo Lukaku kreeg opnieuw het vertrouwen als diepe spits.

In een bijna volgelopen Koning Boudewijnstadion begonnen de Rode Duivels als een wervelwind aan de match. Romelu Lukaku verzilverde na drie minuten al de eerste kans voor de Belgen. De Everton-spits zette zich goed door en knalde van net buiten de zestien hard naar doel. De Noorse doelman Ørjan Nyland duwde de bal ongelukkig in eigen doel: 1-0 en een droomstart voor de Duivels. Die gingen meteen door op hun elan en een puik schot van Witsel zoefde rakelings naast.

En plots... storten de Rode Duivels in

Maar wie dacht dat de Belgen vertrokken waren voor een galamatch zat er flink naast. De duivelse machine sputterde en viel halfweg de eerste helft helemaal stil. Met een logische tegengoal tot gevolg. Radja Nainggolan verloor de bal domweg voor de eigen zestien. Johansen bediende King en die trapte via de paal mooi binnen. De Rode Duivels waren helemaal van slag en de beste kansen voor de rust waren nog voor de Noren.

Wilmots liet de elf starters ook aan de tweede helft beginnen, maar die bracht aanvankelijk niet veel beterschap. In tegendeel. Want drie minuten na de pauze kreeg Berisha veel te veel ruimte van achtereenvolgens Jordan Lukaku, Alderweireld en Vertonghen. De Noor nam de geboden kans dankbaar en poeierde de 1-2 in de winkelhaak.

De Bruyne vindt dan toch eens Hazard, Ciman verrassende matchwinnaar

Het Koning Boudewijnstadion werd muisstil en de vertwijfeling stond af te lezen op de gezichten van de Belgen. Wilmots bracht Fellaini en Ciman in de ploeg in plaats van Witsel en Denayer en de Rode Duivels begonnen opnieuw in eigen kunnen te geloven. Na 69 minuten kopte Eden Hazard de gelijkmaker overhoeks binnen. De assist kwam van de voet van Kevin De Bruyne.

Plots waren de Rode Duivels helemaal los en de Noren werden onder de voet gelopen. Mertens miste eerst nog een dikke kans, maar even later trof nota bene Laurent Ciman wel raak. De op de valreep aan de selectie toegevoegde vervanger kopte een hoekschop tegen de touwen en redde zo het gezicht van de Rode Duivels. Het slotkwartier diende vooral om bij beide landen nog een aantal spelers speelminuten te gunnen.

Conclusies

Zo sloten de Rode Duivels hun voorbereiding op het EK af zonder nederlaag. Tegen Zwitserland werd gewonnen met 2-1, tegen Finland werd het 1-1. Maar het is duidelijk dat Marc Wilmots nog veel huiswerk heeft voor de openingsmatch tegen Italië op maandag 13 juni in Lyon. De Belgische verdediging toonde zich vandaag opnieuw kwetsbaar en staat allesbehalve op punt. Op het EK heten de tegenstanders immers niet Veton Berisha of Joshua King, maar Zlatan Ibrahimovic, Thomas Müller en Cristiano Ronaldo. Nainggolan mist matchritme en ook sterspelers De Bruyne en Hazard zijn nog te weinig in de match aanwezig om de Belgen 90 minuten dominant te laten voetballen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig