OS 2008 - Olympisch kampioene Chicherova zegt dat B-staal haar onschuld bewijst
Anna Chicherova Foto: AP

Anna Chicherova heeft zondag aan het Russische persagentschap TASS verteld dat een heronderzoek van haar B-staal, dat tijdens de Olympische Spelen in 2012 van haar afgenomen werd, bewezen heeft dat ze dopingvrij was in Londen.

Chicherova, die goud veroverde in het hoogspringen op de Olympische Spelen van 2012 in Londen, wordt er wel nog altijd van verdacht de dopingregels overtreden te hebben op de Spelen in 2008. “Op verzoek van mijn advocaat ben ik ervan op de hoogte gebracht dat mijn dopingstalen, afgenomen op de Spelen van 2012, opnieuw onderzocht zijn en dat ze negatief waren. De situatie voor de Spelen van 2008 is nog ongewijzigd, daarover meer nieuws op 8 juni. We wachten nog op de resultaten van de tegenexpertise”, vertelde Chicherova.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) informeerde het Russisch Olympisch Comité (ROC) dat veertien Russische atleten positief testten op het gebruik van verboden middelen op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Dat gebeurde naar aanleiding van een massaal heronderzoek van de dopingstalen die werden afgenomen op die Spelen.

Chicherova was bij die veertien atleten die door het IOC beschuldigd werden van dopinggebruik. Ze was ook de enige die zelf bevestigde dat een van de positieve dopingtests aan haar toebehoorde. In een interview met TASS vertelde ze eerder dat ze gevraagd werd om het resultaat van haar B-staal op de Spelen van 2008 nog niet te onthullen voor 8 juni.

De raad van bestuur van het IOC hield op 17 mei een speciale vergadering over hoe ze dopinggebruik het best kunnen bestrijden en welke maatregelen verschaft moeten worden om eerlijke atleten te beschermen met het oog op de Olympische Spelen in Rio. Na de vergadering kondigde het IOC aan dat 31 internationale atleten uit zes verschillende landen geweerd zouden kunnen worden uit de Spelen van komende zomer omwille van het overtreden van de dopingregels.

Volgens het IOC werden 454 dopingstalen van de Olmpische Spelen van 2008 in Peking geselecteerd voor heronderzoek. Van de Spelen van 2012 in Londen werden 250 dopingstalen heronderzocht.

De Olympische Spelen van 2016 in Rio vinden plaats van 5 tot 21 augustus.