Romain Febvre rijdt naar zege in GP van Frankrijk, Clément Desalle vijfde
Foto: BELGA

Thuisrijder Romain Febvre (Yamaha) heeft zondag de Grote Prijs motorcross van Frankrijk gewonnen, de tiende manche in het wereldkampioenschap MXGP. De Fransman haalde het op het circuit van Saint Jean d’Angely voor de Sloveense WK-leider Tim Gajser (Honda) en de Rus Evgeny Bobryshev (Honda).

Febvre moest eerder Gajser voorlaten in de eerste reeks, maar in de twede reeks waren de rollen omgekeerd. Beiden winnen 47 punten in de WK-stand, maar de tweede reeks geeft de doorslag in de GP-zege. Clément Desalle liet in de eerste reeks een achtste plaats optekenen en was nadien vierde. In de eindstand van de GP van Frankrijk staat de “Panda” op de vijfde stek. Jérémy Van Horebeek (Yamaha), vijfde in de eerste reeks, was net als Damon Graulus (Honda) betrokken bij een crash in de beginfase van de tweede reeks. MXGP-debutant Graulus was eerst nog knap veertiende, maar gaf na de val op. In de eindstand was hij 17e. Van Horebeek werd pas 18e in de tweede reeks, elfde in de eindstand. Kevin Fors (28e en 21e) reed zich niet in de punten. Kevin Strijbos (Suzuki) moest forfait geven met een polsblessure.

In de WK-stand heeft Gajser 432 punten, 24 meer dan Febvre (408). De Italiaan Antonio Cairoli (KTM) is derde met 372 punten. Van Horebeek (293) staat op de zesde plaats, Strijbos (204) zakt naar de negende stek. Desalle (148) wint een plekje en is dertiende. Graulus pakte bij zijn debuut in de MXGP zeven punten en is 32e.

In de MX2 veroverde Jeffrey Herlings (KTM) in Saint Jean d’Angely zijn tiende GP-zege op tien manches. De Nederlandse WK-leider haalde het voor de Fransman Benoit Paturel (Yamaha) en de Zwitser Jeremy Seewer (Suzuki). Bryan Boulard (Kawasaki) eindigde voor Nathan Renkens (KTM) op de 26e plaats. Herlings maakte zowel in de eerste als in de tweede reeks een achterstand goed om naar de zege te rijden. Hij won negentien van de twintig reeksen, goed voor 497 punten op een maximum van 500. In de WK-stand heeft de 21-jarige Nederlander een ruime voorsprong op Seewer (363 punten) en de Let Pauls Jonass (KTM, 332). Brent Van Doninck (Yamaha), afwezig in Frankrijk, is twaalfde met 142 punten. Damon Graulus (43) reed de eerste zes manches mee in de MX2 en is 22e, Jens Gettemans (KTM, 31) is 28e. Boulard en Renkens verzamelden nog geen punten.