Diamond League Birmingham - Persoonlijk record voor D’Hoedt, Milanov grijpt net naast podiumplaats
Foto: BELGA

De Belgen hebben zondagnamiddag goed gepresteerd op de atletiekmeeting van Birmingham in de Diamond League. De vicewereldkampioen en Belgisch recordhouder in het discuswerpen Philip Milanov, eindigde in Engeland met een vierde plaats net naast het podium.

Philip Milanov eindigde op de vierde plaats in het discuswerpen met een worp van 63m75, een aanzienlijk betere prestatie dan de 60m13 die hij donderdag gooide op de Diamond League-meeting in Rome. Milanov stond wel dicht bij een blamage toen hij bij zijn eerste twee pogingen twee ongeldige pogingen liet optekenen. Bij zijn derde en laatste kans om door te mogen gaan in de wedstrijd, wierp hij zijn discus 63m53 ver, waarmee hij zich toch plaatste voor de finale. In die finale was zijn enige geldige poging van 65m75 net niet ver genoeg voor het podium.

De Pool Piotr Malachowski, al leider van de Diamond Race voor deze meeting, vergrootte zijn voorsprong in het klassement door de wedstrijd te winnen met een worp van 67m50 bij zijn laatste poging. De Duitser Robert Harting, die met een worp van 65m97 zijn beste prestatie van het seizoen liet optekenen, en de Pool Urbanek, donderdag nog winnaar van de meeting in Rome, flankeerden Malachowski op het podium.

Op de 3.000 meter liep Jeroen D’Hoedt naar een knappe zesde plaats, in een nieuw persoonlijk record van 7:53.36. De 26-jarige D’Hoedt deed meer dan vier seconden af van zijn vorige beste chrono (7:57.88). De wedstrijd werd gedomineerd door de Brit Mo Farah, hij liep met een tijd van 7:32.62 naar een beste wereldjaarprestatie en een nieuw nationaal record.

Pieter-Jan Hannes eindigde als dertiende op de 1.500 meter met een tijd van 3:41.10, op meer dan tien seconden van de Keniaanse winnaar Asbel Kiprop. Kiprop liep net als Farah naar een beste wereldjaarprestatie met een tijd van 3:29:33. Daarmee deed hij bijna drie seconden sneller dan de vorige beste tijd van het jaar, die ook op zijn naam stond (3:32.15).