Erdogan: ‘Krijg minstens drie kinderen’
Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag de Turkse vrouwen er nogmaals toe aangezet minstens drie kinderen te hebben. Een vrouw is immers niet helemaal vrouw als ze geen nakomelingen heeft, meent hij.

Erdogan zegt dat hij een fervente aanhanger is van de werkende vrouw. Maar arbeid mag geen obstakel zijn voor het hebben van kinderen.

‘Het moederschap afwijzen betekent verzaken aan de mensheid’, zei de Turkse president in een toespraak bij de ingebruikname van een nieuwe zetel van de Vereniging van Turkse Vrouwen en de Democratie (KADEM). ‘Ik beveel aan minstens drie kinderen te hebben’, een advies dat hij eerder al deelde met zijn bevolking.

‘Sterke gezinnen leiden tot sterke naties’, wist Erdogan ook.

Bevolkingsaantal doen stijgen

Het zijn Erdogans jongste uitlatingen in een controversiële serie waarbij hij probeert de bevolking te laten toenemen van Turkije, waar er de laatste jaren al een sterke bevolkingsaanwas was, om zo de verdere vergrijzing van het land tegen te gaan.

Maandag zei de president dat gezinsplanning en contraceptie niet aan de orde zijn bij moslimgezinnen, wat hem banbliksems van feministische activistes opleverde. Turkije telde volgens officiële statistieken vorig jaar bijna 79 miljoen zielen, tegenover 68 miljoen in 2000. Erdogan zelf is vader van twee jongens en twee meisjes.