Djokovic volmaakt Grand Slam met eerste zege op Roland Garros
Foto: AFP

Novak Djokovic heeft voor de eerste keer in zijn carrière Roland Garros op zijn naam geschreven. De Brit Andy Murray kon enkel in de eerste set weerwerk bieden. Djokovic won in vier sets. Roland Garros was de laatste Grand Slam die de Serviër miste op zijn palmares.

Vooraf

De match tussen Novak Djokovic en Andy Murray had een hoge inzet. Beide heren gingen op zoek naar hun eerste Roland Garros. Djokovic stond al drie keer eerder in de finale maar botste daarin tweemaal op mister Rolland Garros Rafael Nadal en eenmaal op Stan Wawrinka. Voor Murray was het de eerste finale in Parijs.

Sterke start Murray

Novak Djokovic begon voortvarend aan de wedstrijd. De Serviër won de eerste vier punten en ging zo meteen door de opslag van Murray. De Brit deed op zijn beurt net hetzelfde bij de opslagbeurt van Djokovic. Murray ging door op zijn elan en liep uit tot 1-4. Djokovic kwam daarna wat beter in de wedstrijd, maar verloor de eerste set wel met 3-6.

Djokovic volmaakt Grand Slam met eerste zege op Roland Garros
Foto: Photo News

Ommekeer in tweede set

In het eerste spel van de tweede set kwam Murray nog dicht bij een break. Daarna kwam Djokovic echter helemaal onder stoom. Hij stuurde Murray van het kastje naar de muur. De nummer 1 van de wereld ging tweemaal door de opslag van Murray en pakte de tweede set met zware 6-1 cijfers.

Foutloze Djokovic

Ook in de derde set kon Murray geen vuist maken tegen het strakke spel van Djokovic. De foutenlast stapelde zich op bij de Brit en ook zijn opslag verliep niet vlekkeloos. Het spelniveau van Djokovic bleef daarentegen hoog. De Serviër liep snel uit naar 4-1. Hij pakte uit met gevarieerde shots en kwam niet meer in de problemen, hoe hard Murray ook zijn best deed. Djokovic haalde de derde set binnen met 6-2.

Djokovic volmaakt Grand Slam met eerste zege op Roland Garros
Foto: AP

Serviër vult palmares op

Murray gaf ook het eerste spelletje van de vierde set uit handen. Het kwam niet meer goed met de Brit. In het zevende spel ging Djokovic weer door de opslag van Murray. Djokovic mocht serveren voor winst maar hij verzuimde af te maken. Murray kwam even terug in de wedstrijd. Bij zijn volgende opslagspel liet Djokovic twee matchballen liggen. De derde was wel de goeie. Eindstand: 3-6 6-1 6-2 6-4

In de geschiedenisboeken

In de andere Grand Slams verzamelde Djokovic al elf titels. Hij won de Australian Open in 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 en 2016, Wimbledon in 2011, 2014 en 2015 en de US Open in 2011 en 2015. Met twaalf grandslamzeges komt hij op gelijke hoogte van de Australiër Roy Emerson. De Zwitser Roger Federer (17), de Amerikaan Pete Sampras en de Spanjaard Rafael Nadal (beide 14) doen nog beter.

Djokovic is de achtste speler in de geschiedenis die de vier Grand Slams op zijn palmares brengt. Federer, Nadal, de Brit Freddy Perry, de Amerikanen Don Budge en Andre Agassi en de Australiërs Rod Laver en Emerson deden het hem voor. Budge (1938) en Laver zijn de enige twee die de vier Grand Slams in één seizoen wonnen. Laver deed dat zelfs twee keer (1962 en 1969). In 2011 en vorig jaar kwam Djokovic er met winst in drie Grand Slams dichtbij, maar liep het op Roland-Garros mis.

Palmares Murray

Murray stond in Parijs voor het eerst in de finale. Uit 56 ATP-finales puurde hij 36 titels, met daarbij twee Grand Slams (US Open 2012, Wimbledon 2013). In de US Open en Wimbledon was hij ook al eens runner-up, in het Australian Open overkwam hem dat liefst vijf keer, waarvan de laatste vier keer na een finale tegen Djokovic. Op de erelijst volgt Djokovic de Zwitser Stan Wawrinka (ATP-4) op. Die was vorig jaar in de finale met 4-6, 6-4, 6-3 en 6-4 te sterk voor de Serviër.