Britse ex-premier: ‘Britten worden misleid over Brexit’
Foto: REUTERS

De Britse ex-premier John Major heeft zwaar uitgehaald naar de ‘smerige’ en ‘bedrieglijke’ campagne om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te krijgen.

Major zei in een interview met de BBC dat hij boos is op de manier waarop de Britten ‘misleid’ worden door zijn partijgenoot Boris Johnson en de campagne voor een Brexit.

‘Ze voeden het Britse volk met gigantisch veel onjuiste en foute informatie’, zei hij bijna drie weken voor het referendum. ‘Ik denk dat hun campagne op het randje van bedrieglijk is.’

De ex-premier vindt bijvoorbeeld dat Boris Johnson en diens medestanders foute informatie geven over de sociale zekerheid en immigratie. Volgens hem hebben ze het economische argument verloren en springen ze daarom op thema’s zoals immigratie.

Ook het argument dat Groot-Brittannië elke week 350 miljoen pond aan Brussel betaalt, noemt hij onjuist. De ex-premier vreest dat de Britten op basis van foute informatie een beslissing zullen nemen. En die beslissing zal volgens hem een grote impact hebben op hun toekomst.

Wereldleiders en internationale organisaties waarschuwen de Britten al langer voor de risico’s als ze de EU verlaten. Zo vreest de Bank of England een recessie. Major zelf voorspelt ‘chaos’.

John Major was in de jaren negentig de laatste Conservatieve premier voor David Cameron Labour in 2010 opnieuw naar de oppositie verwees. Nu is hij een belangrijke stem in het kamp dat Groot-Brittannië binnen de EU wil houden.