Bonte: ‘Nog niet beslist welk mandaat ik verdedig’
Foto: Patrick Hattori

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde en Kamerlid, heeft nog niet beslist welke van de twee mandaten hij bij de komende verkiezingen zal verdedigen. SP.A besloot zondagochtend tijdens het partijcongres dat een lokaal mandaat niet meer verenigbaar is met een zitje in het parlement. Voor Renaat Landuyt is de positie van burgemeester 'de belangrijkste en de meest uitdagende van de twee'.

Burgemeesters van gemeenten met meer dan 20.000 inwoners en schepenen van gemeenten met meer dan 30.000 inwoners kunnen niet meer zetelen in het parlement. Lokale mandatarissen van kleinere gemeenten kunnen wel een uitzondering vragen aan het partijbureau.

Hans Bonte heeft nog niet beslist bij welke verkiezingen hij zal opkomen. ‘Ik ben dag en nacht bezig, ik heb er nog niet over nagedacht. Ik zal in overleg met de partij kijken wat het beste is’, zegt hij zondag.

‘Het nieuwe systeem zal alleszins wat comfort in mijn leven brengen’, vervolgt hij. ‘Een stad als Vilvoorde besturen in combinatie met mijn werk in de Kamer is loodzwaar.’ Het cumuleren van de twee is dan ook niet altijd een persoonlijke beslissing, brengt Bonte aan. ‘Soms word je door omstandigheden verplicht. In 2000 wou CD&V bijvoorbeeld enkel een lokale coalitie smeden met SP.A op voorwaarde dat ik schepen werd.’

De SP.A’er waarschuwt wel voor het mogelijke concurrentiële nadeel met andere partijen. Hij ziet het systeem liever voor iedereen opgelegd door middel van een decreet. ‘Ik ben ook zeer bekommerd voor de rand rond Brussel. Het zal altijd noodzakelijk blijven dat lokale politici de Wetstraat overtuigen dat die speciale regio een speciaal beleid vergt’, besluit hij.

Buiten discussie gehouden

'Ik doe beiden graag. Ik vind de combinatie van mijn mandaten interessant', zegt Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge en Vlaams parlementslid. 'Ik ben maar recent beginnen cumuleren, doordat we mijn positie konden verzilveren in Brugge én in Brussel. Maar de positie van burgemeester is de belangrijkste en de meest uitdagende van de twee.'

Landuyt heeft zich naar eigen zeggen buiten de discussie gehouden, 'omdat alles wat je zegt anders wordt aanzien als een persoonlijke verdediging. Maar dit is niet mijn voorstel, dat is duidelijk. Ik hoop dat deze operatie ons zal versterken', stelt hij.

Over de nieuwe regel om in de topdrie van elke kieslijst een nieuwe naam op te nemen, is de Bruggeling niet enthousiast. 'Ik ben ook in de politiek geraakt zonder dat die regeling bestond. Sterke figuren trekken altijd anderen mee. In het verleden hebben andere partijen al geprobeerd om elk mandaat te beperken tot twee legislaturen, maar ook dat is al lang weer afgevoerd.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig