De skifffinale van de prestigieuze Holland Beker wordt voor Jean-Benoit Valschaerts wellicht het hoogtepunt van zijn nog vrij jonge roeiersloopbaan. De 23-jarige mocht zondnamiddag het erepodium op samen met olympisch kampioen Mahe Drysdale uit Nieuw-Zeeland en de regerende wereldkampioen Ondrej Synek uit Tsjechië.

Jean-Benoit Valschaerts lag in een erg internationaal gekleurde finale, want naast Drysdale en Synek waren daar ook nog de Brit Tom Barras, de Duitser Maximilian Fränkel en de Nederlander Bastiaan Colette.

Na 500m had Drysdale al duidelijk de toon gezet. De Brit Barras probeerde zich in de schaduw van de Nieuw-Zeelander te houden. Valschaerts kwam als derde door en had vooral oog voor Synek, die vanuit een vierde stelling halfweg inderdaad orde op zaken zette. De Tsjech probeerde nog tot bij zijn eeuwige rivaal Drysdale te geraken, maar keek aan de eindmeet toch tegen een achterstand van bijna zes seconden aan.

Onze landgenoot maakte ondertussen helemaal komaf met zijn Britse en Duitse opponenten. Hij pakte op amper elf seconden na de olympische en vijf tellen na de wereldkampioen het onverhoopte brons. De Belgische kampioen mocht dus met opgeheven hoofd het erepodium van één van de meest prestigieuze skiffraces op.

Een uur voor deze spetterende finale zorgde Rachel Willaumez, ook al van Brussel, voor een leuke opwarmer. De skiffeuse van UN Brussel, vorig jaar 4de op het EK en 9de op het juniores WK, torende hoog boven alle Nederlandse en Deense tegenstanders uit. Willaumez won de A-finale met een voorsprong van net geen acht seconde op de Nederlandse international Josette Derksen.

Tom De Borger was de derde Belg die op de slotdag van deze Internationale Holland Beker tot de A-finales doorstootte. De zoon van viceolympische kampioene Annelies Bredael wou in de skiffrace voor mannen jonger dan drieëntwintig beter doen dan zijn derde plaats, die hij op de eerste wedstrijddag pakte. De Borger finishte uiteindelijk pas vijfde maar met twee A-finales mocht de eerstejaarsenior toch op een meer dan geslaagde tweedaagse terugblikken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig