Podemos zou Spaanse socialisten kunnen voorbijsteken
Podemos-voorzitter Pablo Iglesias Foto: REUTERS

Bij de volgende parlementsverkiezingen in Spanje, op 26 juni, zou de antibesparingspartij Podemos met haar bondgenoten de socialisten kunnen voorbijsteken en de grootste oppositiepartij van het land worden, zo blijkt zondag uit opiniepeilingen, gepubliceerd door de kranten El Pais, El Mundo en El Espanol.

Die peilingen geven de conservatieve Partido Popular van uittredend premier Mariano Rajoy tussen de 27,7 en 31 procent van de kiesintenties waarmee de christendemocraten op de eerste plaats komen. Bij de vorige stembusgang was de PP op 20 december goed voor 28,7 procent, te weinig voor een regeringsmeerderheid.

Volgens de peilingen zouden de socialisten van de PSOE van de tweede naar de derde plaats donderen, met 20,2 tot 21,6 procent van de stemintenties. Daartegenover staat tussen de 23,7 en 25,6 procent voor Unidos Podemos, een begin mei gevormde alliantie tussen Podemos en het kleinere Izquierda Unida (Verenigd Links).

De PSOE was lange tijd de grootste linkse kracht in Spanje en behaalde in december 22 procent, voor Podemos met 20,7 procent. Het centristische Ciudadanos zou als vierde uit de bus komen met 14 tot 16,6 procent (tegen 13,9 in december).

Na de jongste stembusslag slaagden de vier grootste politieke partijen er niet in een coalitieregering te vormen. Koning Felipe moest aldus nieuwe verkiezingen uitschrijven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig