Philippe Gilbert (BMC) heeft zijn tweede etappe gewonnen in de Ronde van Luxemburger. Onze landgenoot was de beste in de vierde etappe tussen Mersch en Luxemburg. De Nederlander Maurits Lammertink (Roompot) eindigde tweede en is ook eindwinnaar.

Belgisch kampioen Preben Van Hecke zette na 5 kilometer samen met de Duitser André Greipel, winnaar van de eerste rit in lijn, en de Zwitser Pirmin Lang de eerste vlucht van de dag op. Jérôme Baugnies en de Argentijn Eduardo Sepulveda repten zich naar de kopgroep en zo kregen we na 13 kilometer koers vijf leiders. Zij kregen van het peloton een voorgift van maximaal 7:05 maar dan begonnen de renners van Roompot-Oranje Peloton stelselmatig het tempo op te voeren. In de vier plaatselijke ronden met daarin telkens de beklimming van de Pebeierberg werden de leiders gegrepen.

Duel Gilbert-Lammertink

In volle finale trachtte Philippe Gilbert nog een gooi te doen naar de eindzege maar Maurits Lammertink reageerde gepast en de Nederlander kon aanpikken bij een versnelling van Gilbert. Laatstgenoemde pakte wel de ritzege maar Lammertink had aan de tweede plaats genoeg om met het gele leidersshirt huiswaarts te keren. Hij volgt daarmee de Duitser Linus Gerdemann op als eindlaureaat. Dylan Teuns eigende zich de derde plaats toe in de rit. Hij eindigde voor de Italiaan Marco Marcato en de Nederlander Huub Duyn. Gilbert is in het eindklassement tweede op 9 seconden van Lammertink.

Tevreden Gilbert: "Laat eindzege liggen in kletsnatte proloog"

"Ik begon met veel vraagtekens aan deze Ronde van Luxemburg. Ik had wel veel getraind en voelde me wel in vorm maar training en wedstrijd dat zijn toch twee heel aparte dingen", gaf Philippe Gilbert mee na zijn tweede etappewinst. "Tijdens mijn proloog goot het water, dus ging ik niet vol door. Toch werd ik zestiende. Achteraf kan je zeggen dat ik maar wat meer had moeten gegeven, dan was ik nu misschien eindlaureaat geworden van deze rittenkoers. In de etappe naar Schifflange kreeg ik een aankomst die met op het lijf was geschreven. Ik kon daar Maurits Lammertink achter mij houden en vandaag was het weer van hetzelfde laken een broek. Opnieuw lastig en weer kon ik Lammertink achter mij houden."

"BK moet me liggen"

"Ik keer met een zeer tevreden gevoel terug uit deze Ronde van Luxemburg. Twee ritten winnen bij een wederoptreden is zeker fantastisch. Ik trek nu naar de Ronde van Zwitserland, daarna volgt voor mij het Belgisch kampioenschap en dat op een parcours dat me ook wel moet liggen", lachte Gilbert.
 

Top 10 Rit 4

1. Philippe Gilbert

2. Maurits Lammertink

3. Dylan Teuns op 0:01"

4. Marco Marcato

5. Huub Duijn op 0:03"

6. Alex Kirsch

7. Dion Smith

8. Christopher Juul-Jensen op 0:06"

9. Tosh Van der Sande op 0:08"

10. Pieter Vanspeybrouck 

Eindklassement

1. Maurits Lammertink 

2. Philippe Gilbert op 0:09"

3. Alex Kirsch op 0:19"

4. Anthony Turgis op 0:22"

5. Christopher Juul-Jensen op 0:24"

6. Pieter Vanspeybrouck op 0:28"

7. Marco Marcato op 0:32"

8. Huub Duijn op 0:37"

9. Gaetan Bille op 0:48"

10. Nicolas Edet op 0:52"