Tine Deckers wint voor de vijfde keer Ironman van Nice, knappe comeback van Van Lierde
Tine Deckers Foto: Belga
De Ironman triatlon van Nice is een succes geworden voor de Belgen. Bij de vrouwen deed Tine Deckers haar bijnaam van "Miss Nice" alle eer aan en schreef de Franse Ironman voor de vijfde keer in haar carrière op haar naam. Bij de mannen werd Frederik Van Lierde vierde. Een knap resultaat nadat hij amper zes weken geleden zijn sleutelbeen brak bij een valpartij in de halve triatlon van Fuerteventura.

Tine Deckers won de volledige Ironman van Nice al in 2009, 2010, 2012 en 2014 en ook dit jaar werd al snel duidelijk dat er geen maat zou staan op de Leuvense triatlete. Deckers kwam als vierde uit het water en begon vervolgens aan een demonstratie op de fiets, haar sterkste onderdeel. Na 50 kilometer nam ze op het heuvelachtige parcours de leiding over en op het einde van de 180 kilometer had ze een voorsprong van meer dan 12 minuten op eerste achtervolgster Emma Bilham. Deckers zette met 5:05:04 een nieuw fietsrecord in Nice neer.  In de afsluitende marathon hield Deckers alles onder controle. Ze finishte uiteindelijk in 9:22:04. Bilham werd tweede in 9:28:55. 

Deckers verkeert duidelijk in de vorm van haar leven. In maart won ze de Ironman 70.3 van Puerto Rico en een maand geleden was ze ook al de beste in de 70.3 Ironman van het Franse Pays d’Aix. . “Nice winnen blijft speciaal. Hier is het voor mij begonnen. En nu heb ik mijn ‘manita’, mijn vijfde titel. Mijn overwinningen in Puerto Rico en Pays d’Aix gaven me zelfvertrouwen maar ook de drive om op de volledige afstand te bevestigen. Ik wil steeds beter doen,” vertelde ze. 

"Ik merk dat ik dit jaar mentaal een stuk weerbaarder ben geworden. En op bepaalde momenten in een wedstrijd kan ik dat bewust in mijn voordeel gebruiken. Zo kreeg ik het tussen kilometer 15 en 20 van de marathon fysiek heel moeilijk. Vroeger zou dat het begin van een negatieve spiraal kunnen zijn. Nu ben ik rustig gebleven en heb ik me er mentaal doorgewerkt tot ik me fysiek beter voelde. Deze overwinning geeft dan absoluut een extra boost om het de rest van het jaar even goed te doen.”

Knappe comeback Van Lierde

En ook Frederik Van Lierde kwam tevreden over de streep in Nice. Amper zes weken na zijn sleutelbeenbreuk in de halve triatlon van Fuerteventura zette hij een dijk van een prestatie neer. Van Lierde won in Nice al drie keer (2011, 2012, 2013) en het parcoursrecord staat ook nog steeds op zijn naam met een tijd van 8u08:59. 

Van Lierde kwam uiteraard niet in de buurt van die toptijd, maar zijn 8:35:36 volstond wel voor een knappe vierde plaats. "Een resultaat dat me trots maakt", aldus de West-Vlaming. De overwinning ging naar de Spanjaard Victor Del Corral in 8:30:00, die na een felle strijd 35 seconden sneller was dan de Zuid-Afrikaan James Cunnama. De derde plaats ging naar de Duitser Stefan Schmid.

"Eigenlijk voelde ik me nooit geweldig in de drie disciplines. Ik heb gedurende twee weken niet op een correcte manier kunnen trainen en vanaf ik in het rood wou gaan, of een beetje meer wou geven, ging dit niet. Normaal gezien stelt een vierde plaats op een Ironman me niet tevreden, maar door de gegeven omstandigheden ben ik toch blij dat ik op deze plaats geëindigd ben", legde de 37-jarige triatleet uit."

"Mijn eerste doel hier was om te voldoen aan de kwalificatievoorwaarden voor de Ironman van Hawaï, mijn hoofddoel van het seizoen. Ik heb vanaf nu nog vier maanden om me daar op voor te bereiden. Als ik goed herstel, zou ik over twee weken aan de start moeten staan van de Ironman 70.3 van Luxemburg", besloot de Belgische Sportman van 2013, het jaar dat hij de Ironman van Hawaï won. 

Wouter Monchy (08:55:56) eindigde op de twaalfde plaats, Seppe Odeyn (09:05:28) werd veertiende. Rudy Depret (09:13:04) is twintigste en was de beste bij de mannen tussen 40 en 44 jaar. Maarten Seghers (09:13:22) finishte als 21e.

En ook uit Duitsland kwam er vandaag goed Belgisch triatlonnieuws. Pieter Heemeryck finishte als derde in de de Ironman 70.3 van Kraichgau (lees meer).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig