Di Rupo wou PVDA-PTB mee laten besturen in Bergen
Elio Di Rupo in Bergen. Foto: BELGA

PS-voorzitter en burgemeester van Bergen Elio Di Rupo wou vorige maand de linkse PVDA-PTB aan boord hijsen in de meerderheid van Bergen, na de herschikking van het stadsbestuur. Dat heeft Di Rupo zondag gezegd in het televisiedebat bij RTL-TVI. Hij benadrukte er de noodzaak van ’een links dat zich engageert in de regeringen’.

Di Rupo blikte zondag terug op het woelige sociale klimaat met de veelvuldige stakingen in de Waalse openbare sector, gericht tegen de hervormingen van de regering-Michel. ‘De regering die besparingen doorvoert in de openbare diensten, is het echte probleem.’ Di Rupo zei nog de stakingen ‘te begrijpen’, ook al zijn die onaangenaam.

Hoewel de PS-voorzitter in de media wat afstand leek genomen te hebben van de socialistische vakbond, had Di Rupo het op de televisie over de banden met de FGTB, de Franstalige tegenhanger van het ABVV. Hij riep hierbij op tot respect voor de werknemers. De FGTB ‘is niet de vakbond van de socialistische partij, maar een socialistische vakbond’, nuanceerde hij wel.

Voorts blikte Di Rupo terug op zijn oproep aan de vakbonden en premier Charles Michel donderdag in de Kamer om in dialoog te gaan. En hij zei zich te verzetten tegen de regeringsplannen.

In die context wees hij op contacten met de PVDA-PTB en nam hij er akte van dat ze nu hun verantwoordelijk niet willen opnemen. ‘Ik heb de PTB voorgesteld om het stadhuis van Bergen te openen voor hen’, zei de ex-premier over de herschikking van de meerderheid in zijn stad. In april werd de MR overboord gegooid en begin mei was een nieuw akkoord tussen PS en CDH rond.

‘We horen dat ze hun verantwoordelijkheden zullen nemen binnen een vijftiental jaar. We gaan 2031 niet afwachten, vandaag is het enige geloofwaardige alternatief socialistisch. Ik ben een samenbrenger op links. Er is een sterk links nodig dat zich in de regeringen engageert’, aldus Di Rupo nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig