Alberto Contador heeft een straffe zege behaald in de proloog van de Dauphiné. De Spanjaard van Tinkoff was in een zware proloog sneller dan zijn concurrenten Richie Porte en Chris Froome. Contador is ook de eerste leider in de Dauphiné.

De klassementsrenners werden op de openingsdag van het Criterium du Dauphiné meteen op de proef gesteld. De proloog was slechts 3.9 kilometer lang, maar de Montée du Mont Chéry liep steil omhoog. De renners kregen percentages tot 20 procent om de oren geslingerd.

Sterke Alaphilippe

Julian Alaphilippe zette een eerste richttijd neer op Les Gets. De jonge Fransman schreef enkele weken geleden nog de ronde van Californië op zijn naam. Het lichtgewicht van Etixx - Quick Step kwam binnen na exact 12 minuten.

Onder andere Romain Bardet en Mikel Landa beten hun tanden stuk op de tijd van Alaphilippe. Thibaut Pinot reed een teleurstellende proloog. De Franse hoop voor de Tour gaf 25 seconden toe op Alaphilippe. Chris Froome startte vroeg en was de eerste die onder de tijd van Alaphilippe kon duiken. De Tourwinnaar van vorig jaar was 11 seconden sneller dan de Fransman.

Froome vs Contador

Froome leek lang op weg naar de zege. Maar dat was zonder Alberto Contador gerekend. De Spanjaard legde een hoog tempo op en smeerde Froome 13 seconden aan. Daniel Martin verraste met een sterke prestatie. De Ier van Etixx - Quick Step zette een vierde eindtijd neer, op 21 seconden van Contador.

Contador dartelt naar zege in steile proloog
Fabio Aru kreeg een tik toegedeeld. Foto: Photo News

Ook Richie Porte was zowaar sneller dan Froome. Porte zette de tweede eindtijd neer op zes seconden van Contador. Fabio Aru maakte de hoge verwachtingen niet waar. De jonge Italiaan van Astana kreeg een klap van de hamer. Hij presteerde het zwakste van de favorieten en gaf 1’08 toe op Contador.

Hermans snelste Belg

Ben Hermans was de snelste van de Belgen. De renner van BMC eindigde op een 23ste plaats. Hij was daarmee beter dan Vervaeke (28ste) en Jan Bakelants (44ste). Jurgen Van den Broeck stelde teleur met een 73ste plaats op 1’35.

Top 10

1. CONTADOR Alberto in 11’ 36’’

2. PORTE Richie op 00’ 06’’

3. FROOME Christopher op 00’ 13’’

4. MARTIN Daniel op 00’ 21’’

5. ALAPHILIPPE Julian op 00’ 24’’

6. POELS Wouter op 00’ 25’’

7. BARDET Romain op 00’ 29’’

8. YATES Adam op 00’ 31’’

9. ROSA Diego op 00’ 37’’

10. HERRADA Jesús op 00’39”

Bekijk de volledige rituitslag hier.