Waalse en Brusselse metallo’s dienen stakingsaanzegging in tot eind 2016
Metallo’s op een betoging in 2011. Foto: Photo News

Na de cipiers, het spoor, de openbare diensten en Bpost, zijn nu ook de Brusselse en Waalse metaalarbeiders ‘solidair’ in de strijd tegen de regering-Michel. Het initiatief gaat uit van de socialistische vakbond MWB-FGTB. Die dient een stakingsaanzegging in die ‘tot 31 december alle types van actievoeren’ dekt. De Vlaamse socialistische metaalvakbond doet niet mee.

In een persbericht zeggen de Franstalige metallo’s dat ze zich ‘solidair willen tonen met de strijd die al enkele weken wordt gevoerd door hun kameraden van de CGSP, tegen het offensief van de regering Michel-De Wever bij de openbaredienstensector’.

De metaalvakbond is naar eigen zeggen trouw aan het principe om systematische steun te betuigen aan andere centrales of andere sectoren die te maken hebben met een langdurige impasse bij het verdedigen van de belangen van werknemers. ‘De metallo’s sluiten de rangen met de openbare sector en maken zich klaar voor de strijd’, klinkt het dreigend.

Alle soorten acties in de sector worden dus tot het einde van het jaar gedekt. Of en waar er gestaakt zal worden, is nog niet duidelijk. In eerste instantie roept de vakbond zijn délégués op om binnen de metaalbedrijven personeelsvergaderingen te organiseren waar de huidige toestand zal worden uitgelegd.