SP.A stemt voor einde cumul: burgemeesters en schepenen niet meer in Parlement
De SP.A'ers stemden vanmiddag in Plopsaland over het afschaffen van de cumul. Foto: blg

Parlementsleden van SP.A mogen die betrekking niet langer cumuleren met de functie van burgemeester of schepen van een grote gemeente. Dat is vandaag beslist op het partijcongres in Plopsaland.

De partijstatuten van SP.A zijn vernieuwd op het congres van de partij in Plopsaland in De Panne. De meest opmerkelijke verandering is dat parlementsleden hun betrekking niet langer mogen combineren met de functie van burgemeester of schepen. 'Eén persoon, één mandaat', zei voorzitter John Crombez.

Er zijn wel uitzonderingen: wie burgemeester is van een gemeente met minder dan 20.000 inwoners, mag toch naar het parlement. Voor schepenen en OCMW-voorzitters ligt de lat dan weer op 30.000 bewoners. De uitzonderingen moeten goedgekeurd worden door het partijbureau.

De ‘decumul’ verandert de situatie van onder meer de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte en Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge. Ook Peter Vanvelthoven (Lommel) moet dus kiezen tussen de twee mandaten.

De nieuwe regel wordt niet unaniem gedragen. “Ik denk dat we met een handicap bij de verkiezingen zullen verschijnen, met minder sterke lijsten. Dat kunnen we ons niet permitteren”, zei Kurt De Loor, schepen in Zottegem, zondag. Verschillende lokale afdelingen pleitten ervoor te wachten tot de decumul als decreet, voor alle partijen, zou worden ingevoerd.

'Waarom zouden wij als socialisten kijken naar anderen om te weten wat zelf moeten doen?', reageerde voorzitter John Crombez. De decumulregel werd aanvaard met een tweederdemeerderheid en door de leden zelfs nog uitgebreid tot provincieraadsleden.

De verandering zal ingaan vanaf de volgende verkiezingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig