Komt er voor het eerst een vrouw aan het roer in Rome?
Virginia Raggi op een verkiezingsbijeenkomst van de Vijfsterrenbeweging in Rome. Foto: EPA

In Italië zijn vanochtend de lokale verkiezingen begonnen, een belangrijke waardemeter voor premier Matteo Renzi (Democratische Partij). De ogen zijn vooral gericht op Rome, waar met Virginia Raggi een lid van de Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo veel kans maakt om de eerste vrouwelijke burgemeester ooit te worden.

Ongeveer een kwart van de Italiaanse stemgerechtigden wordt zondag aan de stembus verwacht. In de grote steden zijn burgemeesterssjerpen de inzet. Enkel in Turijn is de kandidaat van de centrumlinkse Democratische Partij van premier Matteo Renzi de uitgesproken favoriet. In Rome, Napels en mogelijk ook Milaan moet de PD de nederlaag vrezen.

Zo ligt in Rome de de 37-jarige advocate Virginia Raggi van de Movimento Cinque Stelle (M5S) van komiek Beppe Grillo op kop in de peilingen. Mits winst van de Vijfsterrenbeweging krijgt Rome voor het eerst een vrouwelijke burgemeester.

Tegenstander van Raggi is Roberto Giachetti, een partijgenoot en voormalige bondgenoot van premier Renzi. Deze regionale verkiezingen worden ook gezien als een belangrijke waardemeter voor de populariteit van zijn regering. Op 19 juni volgt de tweede ronde.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig