Wateroverlast: weer treinen tussen Landen en Hasselt
In de Molenstraat in Rumst staat het water tot 40 cm hoog. Foto: BFM
Tussen Landen en Hasselt werd door de zware regenval het treinverkeer iets na 20.30 uur onderbroken. 'Sinds 22.15 uur rijden de treinen weer', meldt Infrabelwoordvoerder Frédéric Petit. De tunnel van Trooz, waar de lijn Luik-Aken passeert, was helemaal overstroomd.

Een treinbestuurder had alarm geslagen toen de trein in de tunnel door het water tot stilstand was gekomen. Tijdens de onderbreking van het treinverkeer reden de treinen op die lijn via Diest en Aarschot om naar Leuven. 'Onze technici moesten de talud bij het buitenrijden van het station Sint-Truiden richting Landen controleren, maar herstellingswerken zijn niet nodig', zegt Petit.

Na een zware wolkbreuk in de late namiddag stonden ook in de zuidrand van Antwerpen straten blank. Vooral in Schelle en Rumst heeft het in de late namiddag heel hevig geregend.

De Steenwinkelstraat in Schelle stond rond 16.30 uur in rep en roer omdat het water steeg tot aan de gevels van de bewoners. Met man en macht probeerden ze het oprukkende water buiten te houden. Vooral het autoverkeer, dat golven veroorzaakte en het water opstuwde, maakte dat erg moeilijk. Aan de ’s Herenbaan in Rumst waren er ook meldingen van wateroverlast. De Molenstraat, in dezelfde omgeving, is volgens getuigen in een rivier veranderd.

Blijven pompen

Ook Herselt kampt met grote problemen, aangezien een beek op de grens met Aarschot er buiten de oevers is getreden en een zone met weekendverblijven bedreigt. Verschillende verblijven liepen onder. De meeste bewoners zijn er al op eigen initiatief weggetrokken, maar volgens burgemeester Luc Peetermans (CD&V) wil niet iedereen vertrekken.

'Sommige van de weekendverblijven worden permanent bewoond, ook al mag dat eigenlijk niet', stelt Peetermans. 'We proberen de woningen te beschermen met zandzakjes en gaan ook overal langs om ons ervan te vergewissen dat wie in zijn huis blijft, dat doet omdat hij dat absoluut wil en niet omdat hij bijvoorbeeld onvoldoende mobiel is.'

Aan de andere kant van Herselt, op de grens met Westerlo, staat het water van de Grote Nete eveneens erg hoog. 'Maar Westerlo wordt daar beschermd door een dijk en aan Herseltse zijde zijn er gecontroleerde overstromingsgebieden, dus daar is de situatie minder alarmerend', stelt Peetermans.

'Stroomopwaarts is het water intussen aan het zakken en is de situatie veel verbeterd, maar stroomafwaarts stijgt het waterpeil hier en daar nog. We blijven dan ook pompen', zegt Koen Bollen van brandweerzone Kempen zondagmorgen.

Nog meer regen

We zijn voorlopig ook nog niet helemaal verlost van de regen- en onweersbuien. Zondagmiddag en -avond is er vooral in het binnenland nog kans op enkele onweersbuien die plaatselijk een flinke plens water lossen. Ook maandagnamiddag en -avond komen voornamelijk in het binnenland enkele onweersbuien tot ontwikkeling. Doordat de buien langzaam bewegen, kan de neerslag plaatselijk overvloedig zijn.