Hillary Clinton stap dichter bij nominatie
Foto: REUTERS

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft zaterdag de voorverkiezing van haar partij gewonnen in de Maagdeneilanden, zo meldt ABC News. De voormalige first lady zal de komende dagen waarschijnlijk de grens van het aantal benodigde afgevaardigden bereiken om zeker te zijn van de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen.

Bij de voorverkiezing in het Caribisch gebied stonden er voor Clinton en haar tegenstander Bernie Sanders zeven afgevaardigden op het spel. Het betrof een caucus waarbij de vroegere minister van Buitenlandse Zaken ze alle zeven binnenhaalde, plus vijf superafgevaardigden.

Volgens CNN beschikt Clinton momenteel over 2.313 afgevaardigden, waarvan 544 superafgevaardigden en 1.769 afgevaardigden. Bernie Sanders kreeg tot nu toe slechts 1.501 afgevaardigden en 46 superafgevaardigden achter zich, aldus CNN.

Naar verwachting zal Clinton in de komende dagen de drempel van de 2.383 afgevaardigden overschrijden, die ze nodig heeft om de officiële Democratische presidentskandidate te worden.

De voorsprong van Clinton is echter klein zonder de zogenaamde superafgevaardigden, die eender welke kandidaat kunnen steunen maar tot nu toe in grote mate Clinton hebben gesteund. Enkel als honderden superafgevaardigden in de aanloop van de Democratische Conventie volgende maand nog van mening veranderen, komt Clintons nominatie nog in het gedrang. Anders wordt zij de Democratische presidentskandidate die het in november zal opnemen tegen de Republikein Donald Trump.

De overblijvende staten New Jersey, North en South Dakota, Montana, New Mexico en Californië, zullen dinsdag hun presidentiële afgevaardigden kiezen.

Op 14 juni gaat de laatste Democratische voorverkiezing door in het federale district Washington DC.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig