Boze truckers willen land opnieuw lamleggen
Begin april blokkeerden boze truckers al eens de snelwegen in Wallonië zoals hier op de E411 Foto: AP
Boze vrachtwagenbestuurders zijn opnieuw van plan om snelwegen te blokkeren. Op Facebook circuleert een oproep om zondag vanaf 22.00 uur in actie te komen. Jean-François Dondelet, politiek secretaris van het SDZ (Syndicaat der Zelfstandigen en KMO’s), bevestigde de acties tegen de kilometerheffing aan RTL. 'Ze treffen zo enkel de andere vervoerders', vreest de Vlaamse belangenorganisatie Febetra.

Begin april voerden tientallen boze vrachtwachtenchauffeurs dagenlang actie, vooral in Wallonië. Ze blokkeerden de grote snelwegen uit protest tegen de invoering van de kilometertaks. Pas nadat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ermee dreigde de blokkades door de politie te laten opruimen, werden de acties stopgezet. Maar tegelijk werd er gedreigd met nieuw protest.

En dat nieuw protest lijkt er nu aan te komen. Op Facebook circuleert een waarschuwing dat er hinder zal zijn. Het SDZ bevestigt dat er acties op til staan, zonder verder in detail te willen treden. Volgens de organisatie zouden de grote verkeersassen van Wallonië naar Frankrijk en Luxemburg vanaf zondagavond geblokkeerd kunnen worden.

'De transporteurs worden gegijzeld door een systeem dat niet werkt', zegt Dondelet aan RTL. 'Sommigen kregen al 23.000 euro boete op een maand tijd en meerder portieken werken niet goed. We moeten elke dag bezwaarschriften voor aanslagen naar Brussel opsturen.'

De transporteurs hebben lang genoeg gewacht voordat ze opnieuw in actie komen, klinkt het. Nog volgens het SDZ wordt de oproep tot actie gedeeld door organisaties van transporteurs in Vlaanderen en Nederland.

Febetra tegen blokkades

'Zo'n blokkades gaan enkel de andere vervoerders treffen', veroordeelt Febetra, de federatie van Belgische transporteurs, de acties op Radio 1. 'Er zijn problemen met de kilometerheffing, zoals onterechte boetes, maar wij proberen die via overleg op te lossen.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig