Noorwegen denkt na over ban op diesel- en benzinewagens
Foto: AFP

De vier belangrijkste politieke partijen in Noorwegen bespreken de mogelijkheid om de verkoop van diesel- en benzinewagens in het land vanaf het jaar 2025 te verbieden. Dat melden verschillende buitenlandse media zaterdag. Een definitieve beslissing lijkt evenwel nog niet te zijn genomen.

Zowel rechtse als linkse Noorse partijen zitten samen over het idee om binnen negen jaar de verkoop te verbieden van wagens die gebruik maken van fossiele brandstoffen, zo schrijft het Britse blad The Independent. Tegen 2025 zouden alle nieuwe wagens namelijk op hernieuwbare energie moeten rijden.

De Noorse krant Dagens Naeringsliv meldde zaterdagochtend zelfs dat er al eensgezindheid bestaat over het voorstel, maar verschillende politici van de conservatief-liberale Vooruitgangspartij (FrP) hebben intussen ontkend dat er al een akkoord werd bereikt.

In een voorlopige versie van een nationaal transportplan werd wel de doelstelling opgenomen om tegen 2025 geen uitstoot van nieuwe wagens meer te hebben, stellen verschillende Noorse media. Maar of dat doel bereikt moet worden via een verbod, of op een andere manier, is nog niet duidelijk.

In Noorwegen wordt het gebruik van elektrische wagens nu al fiscaal sterk aangemoedigd. Op dit moment rijdt een kwart van de Noren al met een elektrische auto. Dat is vooral opvallend omdat het land economisch heel erg afhankelijk is van de export van olie.

De overheid rekent op de steun van autoproducenten om het doel om binnen tien jaar enkel nog emissieloze auto’s te verkopen te realiseren. Noorwegen zou het eerste land wereldwijd zijn met een ban op diesel- of benzinewagens.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig