Partijen mogen meer geld uitgeven bij lokale en provinciale verkiezingen
Foto: rr
Vrijdag werd tijdens de 'superministerraad' ook gesleuteld aan de uitgavenplafonds voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Door een nieuwe rekenwijze zullen partijen in verschillende Vlaamse gemeenten meer geld mogen uitgeven tijdens die verkiezingen in 2018, berekende Groen.

Die plafonds bepalen hoeveel een partij en een individuele politicus mogen uitgeven tijdens de sperperiode voor de verkiezingen.Tot nu toe werden de uitgaven berekend op basis van het aantal stemgerechtigde kiezers in een gemeente. Maar dat verandert. In de toekomst bepaalt het aantal inwoners de hoogte van het plafond. 

Ongelijkheid

‘Het gaat hier om een historische koerswijziging van de regels voor de verkiezingsuitgaven’, hekelt Vlaams Parlementslid Ingrid Pira (Groen). ‘Terwijl alle werknemers een indexsprong moesten verteren, nemen de toegestane verkiezingsuitgaven in heel wat gemeenten met 10 procent of meer toe. De grote partijen N-VA en CD&V geven zichzelf een cadeau. De ongelijkheid tussen partijen met weinig en veel geld neemt toe.’

Gevraagd naar een reactie bevestigt het kabinet-Homans de nieuwe rekenwijze. Maar met de omzetting van stemgerechtigden naar inwoners was het volgens woordvoerder Jan van der Vloet niet de bedoeling dat er meer uitgegeven wordt.Het kabinet-Homans geeft het voorbeeld van de gemeente Hasselt, een van de vier gemeenten die ook in de tabel van Groen inderdaad geen stijging kennen van het uitgavenplafond. 

Het kabinet-Homans geeft toe dat het hier en daar ‘lichtjes kan stijgen.

'Amerikaanse toestanden'

De Vlaamse regering maakte meteen ook komaf met enkele regels voor de sperperiode. Zo zijn commerciële telefooncampagnes, reclameborden en affiches groter dan vier vierkante meter weer toegelaten, net als radio- en televisiespots. Groen vreest voor ‘Amerikaanse toestanden’.